Hlavní obsah

Cigarety s nechutným tabákem a alkohol s usazeninami. Jak poznat padělky?

Novinky, mak
Praha

Falešné cigarety jsou kuřákům stále dostupnější. Běžně se prodávají už i v kamenných obchodech. Jejich cena se pohybuje okolo padesáti korun za krabičku. Stát kvůli tomu přichází o miliardy na spotřební dani. Celníci také často bojují s nelegální výrobou alkoholu. Jak nejlépe se těmto padělkům vyhnout?

Rozeznáte nekvalitní falešnou cigaretu?Video: Novinky

 
Článek

Stále víc Čechů kouří pašované nebo falešné cigarety a často o tom ani nevědí. Klasickým příkladem je, že si někteří z nich pochvalují levnou koupi, aniž by věděli, že jde o padělek. Pak jsou překvapení, že jim cigarety nechutnají.

„Mezi nejčastěji padělané cigarety patří značka Marlboro, protože jsou z důvodu výše spotřební daně drahé a padělatelé na nich realizují nejvyšší zisky. Dále jsou to LM, nebo značka R1. Cena se pohybuje okolo pětiset korun za karton, což je zhruba tři sta až čtyři sta korun rozdíl oproti originálu,“ říká expertka na boj proti padělkům ze společnosti M2C.

Padělky putují do Česka nejčastěji ze zemí východní Evropy, především z Ukrajiny, Moldávie nebo Ruska. Daňové zatížení v těchto zemích je nižší než v České republice. Následně jsou padělky prodávány ve večerkách, trend prodeje ale také narůstá na internetu. Padělané cigarety se prodávají na tržnicích, i přesto, že je u nás jejich stánkový prodej zakázaný.

„Kvalita u horších padělaných cigaret, které tvoří 80 až 90% padělků, je výrazně jiná. Podle rozboru bylo zjištěno, že se tam velmi často dostávají zvířecí, ale i lidské výkaly, různé chemické látky, plísně nebo roztoči, což ovlivní celou chuťovou složku cigarety. Podle tabáku to však laik pozná velice špatně,“ dodává odbornice společnosti M2C.

Foto: Novinky

Padělané cigarety nebývají naplněné až po okraj. Snad se ohýbají.

Po rozdělání krabičky může být vodítkem nevábný vzhled cigarety, která je většinou ohnutá a není doplněná až po okraj. Po rozlomení se můžeme řídit nesprávně nařezaným tabákem na velké kusy.

„Nákupem padělků škodíme nejen svému zdraví, ale přispíváme na další organizovanou kriminální činnost. Finance z prodeje falešných cigaret většinou dále podporují drogový průmysl,“ doplňuje expertka.

Pozor na podezřele levný alkohol

Existuje početná skupina lidí, která si je sice vědoma zdravotních rizik spojených s koupí podezřelého alkoholu, ale i přesto je pro ně rozhodující nízká cena. Nejnebezpečnější je hlavně prodej lihovin s věrně napodobenou etiketou, lahví i veškerými ochrannými prvky originálního výrobce.

„Padělaný alkohol se dělí na dva druhy. Pro jeden si zákazníci většinou chodí už cíleně. Je ve skrytých barelech u prodejce, který ho stáčí především do neoznačené lahve, nebo do vlastní lahve zákazníka. Více nebezpečné jsou však padělky, které napodobují jak lahev alkoholu, tak etiketu a ochranné prvky. Na dně lahve mohou být usazené nečistoty,“ upřesňuje expertka.

Nelegální alkohol je především výrazně levnější než originál. Jen zřídka se objevuje v zavedených větších obchodech. Kupující by podle odborníků měli být opatrní hlavně ve večerkách či na tržištích. Nejčastěji se padělá tvrdý alkohol, u nás především oblíbená vodka, Tuzemák a různé druhy pálenek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám