Hlavní obsah

Babiš chce znovu zavést platbu v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš chce v koalici znovu otevřít otázku poplatku za pobyt v nemocnici. Jeho zrušení považuje za chybu. Podobně se staví i k rušení druhého pilíře důchodové reformy. Řekl to v pondělí večer v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

S koaličními partnery, tedy ČSSD a lidovci o tom ještě nemluvil. "Uvidíme, co na to řeknou," uvedl.

Stokorunový poplatek za den pobytu v nemocnici zrušil Ústavní soud, nová vláda už ale platby v možné nižší výši neobnovila. Nejen Babiš, ale i šéf lidovců Pavel Bělobrádek již dříve řekl, že by vláda měla o obnovení poplatku začít diskutovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Změny penzí

Nová vláda už ustavila komisi zástupců stran a expertů, která má jednat o budoucích změnách českého systému penzí. Podle předchozí koaliční dohody by měla mimo jiné hledat způsob, jak zrušit takzvaný druhý pilíř, prosazený předchozí Nečasovou vládou.

Od loňska tato část penzijního systému umožňuje část odvodů přesměrovat do vlastního spoření. Využilo toho ale asi jen 80 tisíc lidí. "Bylo to špatně zpropagováno," poznamenal k tomu Babiš.

Babiš v televizi zapochyboval i o tom, jestli je dobrý nápad zavádět třetí sazbu DPH, na čemž se vládní koalice rovněž už dohodla. Myslí si, že to "není ideální".

Reklama

Výběr článků

Načítám