Hlavní obsah

Ať si udržíte kontakt s českou realitou, popřál Sobotka europoslancům

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělí setkal s nově zvolenými českými europoslanci. Přál by jim, aby si udrželi kontakt českou každodenní realitou a aby je nespolkla „bruselská či štrasburská velryba”. Sobotka rovněž přiznal, že by byl rád, kdyby čeští zástupci dokázali na půdě EP spolupracovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva europoslanci Petr Ježek, Pavel Telička (oba ANO) a Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Článek

Na setkání v Hrzánském paláci dorazilo 14 z 21 nových českých europoslanců. Mezi účastníky chyběl například bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který se dostal do Evropského parlamentu za TOP 09. Nepřišel ani předseda eurokritických Svobodných Petr Mach.

"Popřál jsem jim hodně štěstí a hlavně to, aby je nespolkla ta bruselská nebo štrasburská velryba a nevyvrhla je až za pět let, ale aby si dokázali udržet kontakt s každodenní realitou doma v České republice," komentoval schůzku Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nově zvolení poslanci do Evropského parlamentu přijali pozvání premiéra Bohuslava Sobotky do Hrzánského paláce.

"Já jsem využil to setkání především proto, abych jim nabídl spolupráci a pravidelnou komunikaci," doplnil premiér. Chtěl by, aby se navzdory příslušnosti k různým frakcím a politickým proudům podařilo alespoň částečně sjednotit postup českých europoslanců. "Já myslím, že stojí za to, aby naši poslanci měli dobrý informační servis a aby tady mohla fungovat synergie mezi vládou, naším zastoupením v Bruselu a mezi našimi poslanci," dodal Sobotka.

Eurokomisaře neřešili

O budoucím eurokomisaři za Česko se na schůzce podle premiéra nemluvilo, což potvrdil i volební lídr ANO a bývalý evropský komisař Pavel Telička, který se setkání rovněž zúčastnil.

Teličku do této funkce prosazuje hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše, zatímco koaliční ČSSD by v Evropské komisi ráda viděla bývalého ministra a ekonoma Pavla Mertlíka. Třetí vládní strana KDU-ČSL navrhuje svoji končící europoslankyni Zuzanu Roithovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám