Hlavní obsah

Praha 1 má povolení postavit pomník letcům na Klárově, památkáři jsou proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stavební úřad Prahy 1 vydal souhlas k vybudování pomníku československých letců z druhé světové války. Měl by vzniknout na Klárově. V pondělí to oznámil vedoucí stavebního odboru Oldřich Dajbych. S umístěním mají problém památkáři, kteří se proti rozhodnutí hodlají odvolat. V krajním případě by mohlo dojít i k tomu, že by byl pomník odstraněn, varoval šéf magistrátních památkářů Jiří Skalický.

Foto: British Embassy Prague/Colin Spofforth, ČTK

Dvoumetrovou sochu okřídleného lva jako poctu českým pilotům bojujícím v RAF za druhé světové války věnuje Česku britská komunita žijící v ČR. Autorem bronzového památníku je britský sochař Colin Spofforth.

Článek

Národní památkový ústav (NPÚ) před pár dny vydal ke stavbě monumentu odmítavé stanovisko. Památkářům nevadí samotný pomník, ale jeho umístění na Klárově, kde již stojí památník druhému odboji. Magistrátní památkový odbor v reakci na to avizoval, že bude stanovisko NPÚ respektovat. Nyní se pražští památkáři podivují, proč stavební úřad na jejich stanovisko nepočkal.

Podle Dajbycha nebylo možné počkat, protože hrozilo, že rozhodnutí nebude vydáno do 17. června, tedy do data plánovaného odhalení. „Proto jsem rozhodl, jak jsem rozhodl,“ řekl. Podmínkou rozhodnutí je, že pomník bude přemístitelný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Skalického jde o „velmi nestandardní postup“, který „zavání politickým tlakem“. Až Skalický dostane rozhodnutí stavebního úřadu, odvolá se k magistrátnímu odboru výstavby. Je si jist, že odvolání musí být úspěšné. „Může se pak stát, že bude nařízeno sochu odstranit,“ dodal.

Jiné lokality Praha 1 odmítla

První městské části se památkáři snažili nabídnout jiné lokality, které se však podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého ukázaly jako nevhodné.

Čeští a slovenští piloti se zapsali do paměti obyvatel Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během ní nacisté utrpěli první významnou porážku v druhé světové válce. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu (RAF) přes 2500 československých pilotů, 493 z nich v bojích zahynulo.

Dvoumetrovou sochu okřídleného lva věnuje České republice britská komunita žijící v ČR. Autorem bronzového památníku je britský sochař Colin Spofforth. Socha by měla být odhalena za přítomnosti vnuka někdejšího britského ministerského předsedy Winstona Churchilla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám