Hlavní obsah

Za daňové úniky by se měl zabavit majetek, myslí si Zeman

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nízké tresty za daňové machinace jsou prezidentu Miloši Zemanovi trnem v oku. Přimlouval by se za to, aby se změnil způsob vnímání těchto deliktů a úniky daní se nepovažovaly za „kavalírské” prohřešky. Současně by se měly daňové úniky tvrdě trestat, včetně zabavení veškerého majetku hříšníkům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Říkejte tomu klidně stoprocentní prohibitivní zdanění, ale já jsem pro normální zabavení majetku,“ řekl Zeman. Daňový únik označil za „kavalírský delikt“ kvůli tomu, že za něj hrozí jen několik let vězení.

„Pokud mafiána pošlete do fešáckého kriminálu a majetek, který je napsaný třeba na manželku, mu nezabavíte, tak ho vlastně vůbec nepotrestáte,“ uvedl prezident s tím, že v Americe je daňový únik považován za druhý nejtěžší zločin, hned po vraždě.

„Nemá cenu diskreditovat toto opatření tím, že nastavíte nízkou hranici,“ reagoval Zeman na průzkum, kdy většina lidí by byla pro povinnost prokazování majetku už od pěti miliónů korun. Zeman upozornil, že se nejedná pouze o hotovost, ale o veškerý majetek, jako auta, byty nebo chalupy. „Můžete mít na účtu pět set tisíc korun, ale doma sbírku briliantů,“ vysvětlil.

„Nebuzerujme zbytečně lidi, kteří mají majetek řekněme kolem 10 miliónů. Tady jde o to chytat velké ryby,“ podotkl. Podle něj se v této zemi dá všechno dohledat, jen se musí chtít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám