Hlavní obsah

ANO v Praze nepostaví do voleb ani Kasla, ani Kleslovou. Hledá se nový lídr

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pražské kandidátce ANO pro podzimní volby nebude předsedkyně pražské organizace Radmila Kleslová, ani bývalý primátor Jan Kasl. Rozklíženou situaci mezi oběma představiteli vyřešilo v sobotu předsednictvo hnutí, které doporučilo, aby na kandidátce nebyl ani jeden z nich. Novinkám to řekl předseda Andrej Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a šéf hnutí ANO

Článek

„Předsednictvo se usneslo, že pan Kasl nebude na kandidátce hnutí ANO do magistrátu, a zároveň doporučilo pražské organizaci, aby na kandidátce nebyla ani paní doktorka Kleslová. Budeme hledat nového lídra,“ řekl Babiš.

Podle něj zatím není jasné, kdo by mohl Kasla v čele kandidátní listiny nahradit. „Žádné jméno zatím není na stole,“ prohlásil.

Předsednictvo strany řešilo dopoledne spolu se zástupci místních organizací uplynulé volby. Šéf hnutí se minulý týden po volebním úspěchu zlobil, že některé organizace odflákly přípravu kampaně s vidinou podzimních komunálních voleb.

Kritika kampaně do eurovoleb

„Pan Telička odprezentoval svůj názor na kampaň, vystoupili i lidé, kteří kampaň dělali. Proběhla k tomu celkem široká debata, pravděpodobně to každý vnímal nějak jinak,“ popsal Novinkám Babiš. „Já jsem to vnímal jako volby, kde by ANO mělo zopakovat úspěch a potvrdit svoji členskou základnu. Pro mě to de facto nebyly ani volby do Evropy,“ vysvětlil svůj postoj.

Zástupci místních organizací podle něj reagovali různě. Někteří kritiku přijímali, jiní naopak. „Bylo to různé, nedá se to plošně říct, někde to odpracovali dobře, jinde hůř. Nejhůř jsme na tom byli v Praze, kde jsme neuspěli. Je to pravděpodobně důsledek sporů, které vznikly v rámci známé kauzy,“ poznamenal s odkazem na spor Kasla s Kleslovou.

Kaslovi, se kterým strana počítala jako s adeptem na primátora, vadí, že je Kleslová v Praze 10 údajně napojená na pražského kmotra Tomáše Hrdličku. Ta to ale odmítá.

Na řadě je spor Válkové a Marvanové

Další spor, který by měl Babiš o víkendu řešit, vznikl mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a její náměstkyní Hanou Marvanovou. Babiš se chce s oběma sejít v neděli večer. „Jsou tam odlišné názory na různé věci, na novelu občanského zákoníku, na justici,“ naznačil v sobotu Babiš.

„Bohužel, obě dámy do toho šly za podmínky, že půjdou spolu, měly velice přátelský vztah, předtím než nastoupily na ministerstvo, a teď se rozcházejí v názorech. Tak uvidíme, jak to dopadne,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám