Hlavní obsah

Silné zemětřesení na Chebsku o síle 4,5 stupně. Spadl komín a praskaly zdi

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obyvatelé Chebu a Kraslic na Sokolovsku zaznamenali v sobotu silné otřesy půdy. Podle záznamů Evropsko-středozemního seismologického centra oblast na západě Čech zasáhlo zemětřesení o síle 4,5 stupně Richterovy škály. To je nejsilnější otřes za posledních několik let. Hasiči zaznamenali první prasklé zdi a spadlý komín.

Foto: Geifyzikální ústav Akademie věd ČR

Záznam seismografu v Novém kostele na Chebsku.

Článek

"Bylo natolik silné, že lidé vybíhali z domů. A opět bylo cítit, že vlna jde od jihu směrem na sever," řekl o zemětřesení Rudolf Kovařík z Šindelové, která leží na sever od epicentra otřesů, které bývá na severu Chebska.

"Hasiči vyjeli do Stříbrné, kde mají nahlášeny popraskané zdi a spadlý komín na rodinném domě," řekl místostarosta Kraslice Otakar Mika.

První data udávají, že epicentrum bylo v hloubce asi deseti kilometrů.

Otřesy zaznamenali i čtenáři Novinek. „Ve 12.37 jsme měli zemětřesení, ale docela dost. A teď opět otřes,” napsal Michal Hájek z Chebu ve 12.45.

Zem se silně otřásala i v několik desítek kilometrů vzdálených Kraslicích, kde se hýbal nábytek. „Otřes jsme s přítelem pocítili i v Hartmanicích na Šumavě (tedy více než 100 km od Chebu. Třásla se voda v akvárku, skříně a pocítili jsme to i z podlahy. Trvalo to sice cca 5 sekund, ale vyděsilo nás to,” doplňuje čtenářka Novinek Jolana Baldová. Otřesy rovněž pocítili obyvatelé Loun na Ústecku a také mnoho lidí v Praze.

Na Chebsku poslední zemětřesení o podobné síle zaznamenali naposledy přesně před týdnem, v sobotu 24. května, kdy otřesy dosáhly 4,1 stupně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám