Hlavní obsah

Zaorálek: Za dění na Ukrajině může Putin a Západ je proti němu bezmocný

– Londýn

Západ nemá dost sil na to, aby na Ukrajině zastavil zásahy podporované Ruskem. Agentuře Reuters to v pátek na závěr dvoudenní návštěvy v Británii řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Ministerstvo zahraniční ČR

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (vpravo) se setkal v Londýně s britským protějškem Williamem Haguem.

Článek

"Nemám žádné pochybnosti o tom, že Rusko je odpovědné za situaci v Doněcku a Slavjansku," citoval Reuters Zaorálka. "Nemáme žádnou šanci, abychom tuto situaci řešili silou. Neexistuje možnost ji vyřešit v krátkodobém horizontu," dodal ministr.

Zaorálek zároveň vyjádřil pochybnosti o tom, že by ruský prezident Vladimir Putin v brzké době, tedy v řádu několika měsíců, změnil svůj dosavadní postup.

USA a Evropská unie pohrozily Rusku tvrdšími opatřeními, která by ruské ekonomice mohla uškodit. Zatím se omezily mimo jiné na zmrazení kont několika desítek ruských činitelů a malých firem.

"Putinovo chování je dvojznačné a pravděpodobně bude i nadále. Na jedné straně se snaží ukázat, že je připraven jednat a učinit nějaké ústupky, a na druhé straně vidíme, že Rusové vysílají uniformované vojáky do Doněcka a Donbasu," podotkl Zaorálek.

Posunu v politice Ruska lze podle něj docílit spíše tím, že mu ukážeme, že Evropa je hospodářským partnerem, kterého Moskva potřebuje pro modernizaci své ekonomiky.

"Nevidím pro Rusko jinou možnost než spolupracovat s Evropou, když mluvíme o modernizaci," řekl Zaorálek. "Pro nás tato situace možná představuje potíže, ale pro Rusko by tato izolace mohla být zásadní problém," pokračoval.

"V tomto směru nevidím žádný budoucí rozvoj ruského průmyslu. To je důvod, proč nemohu pochopit toto Putinovo rozhodnutí. Z hlediska budoucího vývoje je to katastrofa," uzavřel Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám