Hlavní obsah

Záplavy na Jesenicku způsobily škody za 90 miliónů

Právo, Vlasta Hradilová

Bleskové záplavy, které postihly v noci na čtvrtek Jesenicko, způsobily podle prvního odhadu škody zhruba za 90 miliónů korun. Více než třetina této částky připadá na poničené silnice. Záplavy postihly sedm obcí. Voda na některých místech poničila nejen komunikace, ale strhla i mostky a mosty, došlo k sesuvům půdy a zaplavení rodinných domů a dalších objektů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ondřejovice na Jesenicku postihly bleskové povodně, na snímku je zničená zadní část budovy sokolovny.

Článek

„Podle informací od starostů činí škody zatím 90 miliónů korun,“ řekl v pátek novinářům olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Částka podle něj zahrnuje škody způsobené na majetku obcí, občanů, státu i hejtmanství. „Jenom na silnicích Olomouckého kraje je škoda odhadována na 35 miliónů korun,“ uvedl hejtman.

Nejvíce škod přívaly vody napáchaly v Ondřejovicích, kde zničily silnici v délce 1,5 kilometru. Voda tu také strhla zhruba deset mostků a poškodila opěrné zdi. „Jen na této silnici je škoda odhadována na 20 miliónů korun,“ zdůraznil hejtman. Bleskové záplavy postihly výrazně zejména Mikulovice, kde voda zatopila sklepy asi stovky domů.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ondřejovický potok se vylil ze břehů, voda strhla přes deset mostků a poškodila cesty.

Hejtmanství už organizuje pomoc postiženým obcím, v nich je nutné vyčistit koryta řek a odstranit nánosy bahna. Obyvatelé v zaplavených oblastech potřebují především vysoušeče a pitnou vodu. V některých obcích je podle hejtmana nutné vybudovat provizorní mosty, bez nichž se lidé po záplavách nedostanou ke svým domům.

„Na krizové řízení máme vyčleněny zhruba čtyři milióny korun. To jsou peníze, které jsou k okamžitému použití. Pokud to bude nutné, tak jsem připraven uvolnit z rozpočtu Olomouckého kraje další finanční prostředky tak, aby se život v postižené oblasti vrátil do normálu,“ konstatoval hejtman.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Škody v Ondřejovicích, které jsou místní částí města Zlaté Hory půjdou do desítek milionů korun.

Bleskové záplavy na Jesenicku způsobily také problém se skládkou komunálního odpadu v Supíkovicích poblíž Jeseníku. Zaplnilo ji zhruba osm tisíc krychlových metrů znečištěné vody a jesenické technické služby se obávaly protržení fóliového dna skládky a následné ekologické havárie. Voda ze skládky už nemá kam odtékat, protože retenční nádrž v jejím sousedství má kapacitu pouze 600 metrů krychlových.

„Na základě jejich zjištění bylo rozhodnuto o tom, že se musí okamžitě odčerpat 1500 krychlových metrů vody, aby se snížil tlak,“ řekla Právu mluvčí krajského úřadu Kamila Navrátilová. Voda bude podle ní převezena na čistírnu odpadních vod v České Vsi. K jejímu odvozu bude zapotřebí načerpat zhruba 130 cisteren.

Postupné odčerpání všech 8000 metrů krychlových kontaminované vody ze skládky podle hejtmana nebude jednoduché. „K zajištění odvozu veškeré vody na čistírnu odpadní vod bude zapotřebí zhruba 730 cisteren a bude to celkem nákladné,“ konstatoval Rozbořil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám