Hlavní obsah

S odstraněním škod po povodních pomohou nezaměstnaní

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové i obyvatelé obcí, které v minulých dnech potrápila velká voda, se mohou obrátit na úřady práce. Ty do postižených míst mohou vyslat na odstraňování škod pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací. Lidé, kteří se kvůli záplavám dostali do finanční tísně, pak mohou požádat o finanční příspěvek v rámci dávek mimořádné okamžité pomoci.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Škody po bleskových povodních v Ondřejovicích na Jesenicku.

Článek

Opatření se týkají primárně Příbramska, Kolínska a Jesenicka, uvedla v pátek mluvčí  Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Na Jesenicku napáchala podle odhadů voda škody za 90 miliónů korun. Zhruba třetina škod připadá na poškozené či zničené komunikace.

„Starosty informujeme e-mailem, telefonicky i osobně o naší připravenosti poskytnout jim potřebnou pomoc. Jsme schopni zajistit jim v rámci veřejně prospěšných prací (VPP) potřebné pracovníky na odstraňování škod a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí,” doplnila generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Některé obce, jako Písečná na Jesenicku, již nabídky využily. Jinde, například v Kamýku nad Vltavou, budou potřeby specifikovat v příštích dnech.

O finanční pomoc ve složité situaci mohou požádat i lidé, kterým voda vzala či poškodila majetek. Maximální výše dávky činí 15násobek částky životního minima pro jednotlivce, tedy 51 150 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám