Hlavní obsah

Píchla jsem do vosího hnízda, vysvětluje Marvanová tlak na svůj odchod

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová ve čtvrtek ukončila mlčení a rozhodla se Právu popsat svůj spor s ministryní a svou dlouholetou známou Helenou Válkovou (za ANO). Výsledkem nesvárů podle všeho bude, že náměstkyně z ministerstva sama odejde. Marvanová se podle svých slov křesla držet nebude. Válková vzkázala, že ji neodvolá, ale nabídne jí jiné místo, kde bude využita její odborná erudice.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (vpravo) a její první náměstkyně Hana Marvanová

Článek

„Nebudu se držet ani dveří, ani židle,“ řekla Právu Marvanová. Čeká, jak se dohodnou špičky ANO včetně šéfa Andreje Babiše, které se situací na ministerstvu zabývají. „Pokud mi řeknou, že mám skončit, nemám s tím žádný problém, protože se vrátím ke své advokátní praxi,“ uvedla náměstkyně a dodala: „Pro mě to byla velká oběť, opustit advokacii, několik rozdělaných případů a přejít do státní správy.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministryně jí prý ve středu řekla, že ji odvolávat nebude. To potvrdila Válková ve čtvrtek v ČT slovy: „Ona sama se včera (ve středu) v rozhovoru vyjádřila, že dneska dá svůj návrh, jak situaci řešit. Já jsem ji ujistila, že ji odvolávat nebudu a že se po vzájemné dohodě určitě dopracujeme k nějakému řešení, kde bude možné využít její kvality.“

Marvanová popřela, že by mezi ní a Válkovou šlo o souboj dvou žen. Podle ní jde o principiální záležitosti. „Píchla jsem do vosího hnízda,“ zdůvodnila tlak na svůj odchod z ministerstva.

Advokáti, exekutoři i soudci lobbují

„Je to tlak vlivných zájmových skupin, které se kolem ministerstva pohybují,“ tvrdí náměstkyně s tím, že jde o lobby advokátů, exekutorů a části soudců. „To jsou ty skupiny, které si přejí můj odchod,“ je přesvědčena.

Důkazy vidí Marvanová v tom, že situace kolem ní se vyhrotila ve chvíli, kdy v souladu s vládním programem prosazovala snížení odměn advokátů. A také transparentní jmenování soudních funkcionářů.

„Ti lidé vědí, že jsem působila v protikorupčních organizacích a teď mohu ve své funkci změny prosadit,“ řekla Marvanová. Popřela, že by z ministerstva vyhazovala zkušené legislativce. Ze svých funkcí podle ní sami odešli lidé, kteří měli jiný názor právě na úpravy odměn advokátů.

Náměstkyni – jak řekla Právu – uráží, že se ve sdělovacích prostředcích dočítá o tom, že by měla výměnou za odchod z ministerstva dostat trafiku v podobě podzimní kandidatury za ANO do Senátu. Právě Babiš ve středu připustil, že by Marvanová mohla jeho hnutí v Senátu reprezentovat, avšak dodal, že o tom s ní ještě nemluvil.

Stropnický: Vypadalo to na nadějný tandem

Na otázku Práva, jak se zachová, pokud taková nabídka přijde, Marvanová odpověděla: „Teď to neřeším, nikdo mi nic nenabídl, žádné trafiky nepotřebuji.“ V kultivovaném rozchodu obou žen vidí řešení situace na ministerstvu vládní kolega Válkové, ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Prý ale neví, co se mezi nimi stalo.

„Vím, že to tam mezi dámami úplně neklape, mrzí mě to, protože to zpočátku vypadalo jako nadějný tandem,“ prohlásil ve čtvrtek v ČT. Byl by prý rád, kdyby se to urovnalo.

„Pokud ty dvě dámy nemohou spolupracovat ku prospěchu této země, je lepší, když se nějakým kultivovaným způsobem rozejdou,“ poznamenal ministr Stropnický.

Reklama

Výběr článků

Načítám