Hlavní obsah

Ombudsmanka vymohla důchodkyni rekordní miliónový doplatek penze

Právo, Miroslav Homola

Mimořádně vysoké částky zpětně doplaceného důchodu se díky veřejnému ochránci práv dočkala stěžovatelka původem z bývalého státu Sovětského svazu, trvale žijící v České republice. Ve čtvrtek o tom informovala Iva Hrazdílková z kanceláře ombudsmanky Anny Šabatové.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nárok na důchod jí vznikl v roce 2006. Požádala o něj, ale Česká správa sociálního zabezpečení její žádost zamítla s tím, že nezískala potřebnou dobu pojištění, a žádný důchod jí nepřiznala. Jak zjistil veřejný ochránce práv, na něhož se seniorka obrátila, Česká správa sociálního zabezpečení nepostupovala správně. Na žádost o důchod totiž neaplikovala mezinárodní dohodu mezi ČSR a SSSR o sociálním zabezpečení, která se na tento případ vztahovala a podle které měly být zohledněny i doby pojištění získané v původní vlasti,“ uvedla Hrazdílková.

Česká správa sociálního zabezpečení své pochybení uznala a napravila. Stěžovatelce přiznala důchod od roku 2006 a zpětně jí ho i doplatila. Miliónový doplatek je v historii veřejného ochránce práv rekordní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V případě důchodů lidí, kteří část života pracovali v některé z postsovětských zemí, se ale občas zpětného doplacení důchodu v řádech několika set tisíc korun podaří dosáhnout. Bohužel tomu předchází i mnoho let čekání a života s nepatrným nebo vůbec žádným důchodem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám