Hlavní obsah

Vláda zadluží zemi jen příští rok o dalších 100 miliard

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet Bohuslava Sobotky schválil na svém středečním jednání navýšení výdajových rámců rozpočtu. V příštím roce by měly vzrůst o 16 miliard na 1169 miliard korun. Informoval o tom vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Schodek bude 100 miliard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Během jednání vlády podle Babiše jednotliví ministři zdůvodňovali, o kolik peněz potřebují navýšit rozpočet jejich resortu. „Každý resort zdůvodňoval, že je to stále málo,“ přiblížil Babiš.

Ministerstvo financí původně navrhovalo navýšit rámce o 11 miliard oproti již dříve schváleným 1153 miliardám. Vláda se nakonec dohodla na navýšení výdajových rámců o 16 miliard.

„Schodek se nemění, je to stále 100 miliard,“ podotkl Babiš s tím, že by se příští rok zadlužení země nemělo příliš měnit. Dluh by se měl podle něj stabilizovat kolem 1700 miliard korun.

Premiér Bohuslav Sobotka dodal, že nyní teprve začne ministr financí jednat s jednotlivými resorty o prostředcích.

"Resorty budou muset ukázat všechny provozní náklady. Stát by se také podle mě měl zbavovat nepotřebných pozemků a nemovitostí," dodal k tomu Babiš.

Diskuse o rozpočtu na příští rok by měla být podle premiéra Sobotky uzavřena letos v září. Vláda plánuje snížit v příštím rozpočtu výdaje na externí služby o polovinu, seškrtat neobsazená tabulková místa v úřadech nebo snížit cestovní výdaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám