Hlavní obsah

Svobodní mají šanci, ambice ale musí potvrdit na podzim, shodují se politologové

Novinky, jas

Úspěch Svobodných, kteří v osobě předsedy Petra Macha získali jedno křeslo ve volbách do Evropského parlamentu, zatím neznamená, že by se strana etablovala a byla stabilním hráčem na české politické scéně. Pokud chce strana uspět, potřebuje podle politologů uspět v podzimních komunálních volbách, případně v klání o křesla v Senátu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Šéf Svobodných Petr Mach

Článek

„Je to pro ně pozitivní impulz, je to pro ně atraktivní finanční injekce, ale mnohem důležitější pro ně bude podzimní klání, jestli se jim podaří bodovat i v některých městech, případně v rámci některých osobností do Senátu. Pak by měli šanci začít si budovat pozici vedle TOP 09 a ODS,” míní politolog Jan Kubáček.

Dodal, že strana sice získá v Evropském parlamentu odborné zázemí, bude mít větší prostor v mediích, nicméně „práce europoslance není pro veřejnost a pro média tak atraktivní a v médiích i politickém životě se objevuje jen párkrát do roka”.

Podobný názor zastává i Ladislav Mrklas z CEVRO Institut. „Určitě překročili nějakou psychologickou hranici a řada voličů se bude méně obávat dát jim svůj hlas,“ míní. I on však připomněl, že po podzimních komunálních volbách může být všechno jinak.

Politolog Jan Outlý, jehož citovala ČTK, s ohledem kvůli nízké volební účasti výsledek Svobodných nepřeceňuje. "Při sněmovních volbách by pro ně voliči v takové míře nehlasovali," tvrdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám