Hlavní obsah

V Plzeňském kraji hrozí povodně, Klabava je už na stupni ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Plzeňském kraji hrozí podle meteorologů povodně. Stoupají hlavně hladiny Klabavy a Úslavy. Na třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení, se podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dostala Klabava v Hrádku u Rokycan, v Nové Huti a Úslava v Koterově. V Rokycanech je na Klabavě 1. stupeň.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvodněná Klabava zatopila v Rokycanech rekreační chatyVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Na řekách se projevují srážky, které spadly hlavně v Brdech, odkud stéká voda do Klabavy, Bradavy na jižním Plzeňsku a do Úslavy.

Také Bradava je podle Boříkové zvednutá, v okolí Spáleného Poříčí se viditelně vylila do luk. Pro tuto řeku je ale stanoven jen třetí povodňový stupeň, kterého nedosáhla. V Míšově v Brdech spadlo od večera až 78 milimetrů srážek.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Klabava v Rokycanech

První výjezdy měli kvůli vodě hasiči. V noci zasahovali zejména na Rokycansku. Především čerpali vodu ze sklepů rodinných domů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

rozvodněná Bradava

Hladina Klabavy, která na Rokycansku zpravidla na vytrvalé deště rychle reaguje, kolem půlnoci v Hrádku přesáhla devadesáticentimetrovou hranici prvního stupně a za další více než dvě hodiny se dostala na třetí povodňový stupeň nad 150 centimetrů. Ještě v úterý odpoledne zde voda byla na 40 centimetrech.

Přes Česko se silné bouře přehnaly v úterý. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Přívalový déšť zaplavil část vestibulu stanice metra MůstekVideo: Novinky

Hrozí ale i ve středu. Velmi silné mohou být podle meteorologů v severní polovině republiky – v Praze a Ústeckém, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Výstraha platí pro tyto regiony do úterý večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám