Hlavní obsah

Výsměch spojeneckým závazkům, kritizuje opozice Stropnického za výdaje na obranu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr obrany Martin Stropnický se dostal pod palbu kritiky opozice. TOP 09 a ODS vadí, že oproti deklarovaným výdajům na obranu ve výši dvou procent HDP zapracoval do vládního návrhu růst na 1,4 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Stropnický

Článek

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg upozornil na to, že se předsedové parlamentních stran s výjimkou KSČM zavázali březnovým podpisem Deklarace k zajištění obrany ČR k podpisu smlouvy, která má vést k navýšení výdajů na obranu během deseti let na dvě procenta HDP. V současnosti činí výdaje na obranu zhruba jedno procento HDP.

„Podklad pro jednání, který dnes ráno rozeslal ministr obrany Martin Stropnický, nepřijatelným způsobem tento cíl změkčuje a v podstatě říká, že tato vláda hodlá na navyšování výdajů během svého mandátu rezignovat. V desetiletém horizontu pak jako minimální hranici stanoví nikoli 2 procenta, ale 1,4 procenta,“ pobouřilo Schwarzenberga.

Cynický výsměch NATO, tvrdí šéf TOP 09 

„TOP 09 pokládá takový návrh za cynický výsměch našim spojeneckým závazkům v rámci NATO a za naprosto neodpovědný hazard vůči bezpečnosti České republiky. Plynulé navyšování na dvě procenta HDP během deseti let má TOP 09 za minimální povinnou výdajovou strategii vůči AČR a avizuje, že během diskuzí bude navrhovat zkrácení tohoto harmonogramu alespoň na sedm let,“ dodal šéf TOP 09 a avizoval, že jeho strana k takto předloženému dokumentu nepřipojí svůj podpis.

Podobně ostrou rétoriku zvolila ODS. „Česká republika se díky našemu členství v NATO těší bezprecedentní bezpečnosti. Partneři v obraně si ale vzájemně pomáhají. Je mi líto, že toto nové levicové vládě uniká,“ vzkázal koalici šéf ODS Petr Fiala.

Může za to vaše koalice, brání se ministr 

„Závazek deset let postupně navyšovat obranné výdaje až na úroveň 2 % HDP z textu zmizel. Právě to však bylo hlavním smyslem práce na společné deklaraci. Nový text nedává žádnou záruku, že se v úsilí navyšovat výdaje na obranu bude pokračovat i v dalším volebním cyklu,“ upozornil Fiala a dodal, že se ODS vrátí k jednání o smlouvě teprve ve chvíli, kdy se do ní vrátí dvouprocentní závazek.

Ministr obrany ale klidní vášně a kritizuje ODS a TOP 09, že to byla právě jejich bývalá koalice, která pokles výdajů způsobila. "Minulá vládní koalice, jíž byla TOP 09 součástí, je spoluzodpovědná za to, jak obranný rozpočet postupně klesal až na hranici, která je dnes terčem kritiky," citovala Stropnického ČTK. Navýšení na dvě procenta by podle něj znamenalo zvýšení rozpočtu obrany o zhruba 37 miliard korun, což není v možnostech České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám