Hlavní obsah

Sobotka: Eurokomisaře budeme hledat až po dohodě o rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Česká vláda začne českého zástupce v Evropské komisi vybírat, až se kabinet dohodne na parametrech rozpočtu. Novinářům to v úterý v Bruselu při příchodu na neformální summit Evropské unie řekl premiér Bohuslav Sobotka. Ten by přitom o rozpočtových rámcích měl rád jasno již ve středu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Předpokládám, že poté, kdy bude dohoda na základních parametrech státního rozpočtu, to znamená na výdajových rámcích, tak se koalice dostane k výběru budoucího českého komisaře," nechal se slyšet ministerský předseda, podle něhož je na dohodu dostatek času. Výběr by se proto podle něj měl dělat věcně a s chladnou hlavou.

V rámci diskuzí o novém českém eurokomisaři je podle Sobotky důležité posoudit jak kvality kandidátů a jejich odbornost, tak i jejich šanci na získání významného portfolia. Předběžně se podle něj mezi koaličními stranami rýsuje shoda na tom, že Česko bude usilovat o ekonomickou oblast.

Sociální demokraté by na postu eurokomisaře rádi viděli exministra financí Pavla Mertlíka, hnutí ANO navrhuje lídra své kandidátky do eurovoleb a někdejšího člena Evropské komise Pavla Teličku. Lidovci zase podporují současnou europoslankyni Zuzanu Roithovou. [celá zpráva]

Někteří politici ale již dnes hovoří o tom, že se možná nakonec bude muset hledat kompromisní kandidát mimo tuto trojici.

Reklama

Související články

ČSSD nominuje na eurokomisaře Mertlíka

Sociální demokraté nominují na post eurokomisaře ekonoma Pavla Mertlíka. Informaci Právu ve středu potvrdil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Telička nevylučuje kandidaturu na eurokomisaře

Eurolídr ANO Pavel Telička v pondělí před novináři nevyloučil, že by se mohl stát kandidátem ČR na eurokomisaře. Podle něj ale záleží na výsledku voleb, do...

Výběr článků

Načítám