Hlavní obsah

Česko zasáhly bouřky, voda zaplavila vestibul metra i suterén Národní knihovny

Právo, Novinky, ČTK, hon, mhr, plk, ape, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín, Jesenicko
Aktualizováno

Vydatné přívalové deště v úterý odpoledne způsobily vážné komplikace na řadě míst ČR. V Praze voda zaplavila část vestibulu stanice metra Můstek pod Václavským náměstím, hasiči také odčerpávali vodu ze suterénu Národní knihovny na Starém Městě. Nad Novojičínskem se zase přehnala bouře, která během několika desítek minut dostala řeku Jičínku na třetí povodňový stupeň.

BEZ KOMENTÁŘE: Přívalový déšť zaplavil část vestibulu stanice metra MůstekVideo: Novinky

 
Článek

V hlavním městě způsobil problémy přívalový déšť, na některých místech ho doprovázely i kroupy. Hasiči vyjížděli k více než dvěma desítkám případů. Většinou musí čerpat vodu. Zatopen byl například suterén Národní knihovny na Starém Městě, odkud už hasiči vodu odčerpali.

"Voda vytekla ven z prostorů toalet, což se nám při přívalových deštích stává poměrně často. Je to v části, která ještě není revitalizovaná, a nemá proto zabezpečení proti spodní vodě," sdělila mluvčí knihovny Irena Maňáková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jindřich Weiss, ČTK

Voda z přívalového deště ve vestibulu metra ve stanici Můstek

Voda z bouřky vyplavila také celé zázemí Divadla ABC, které kvůli tomu ruší úterní program. Nateklo také do vestibulu stanice metra Můstek pod Václavským náměstím.

Foto: Divadlo ABC

Voda z přívalového deště zasáhla celé zázemí Divadla ABC, herecké šatny, klub, kanceláře, rekvizitárnu a zadní část jeviště.

"Vyjížděli jsme hned po 14:00 do Michle, kde jsme museli zasahovat na několika místech," uvedla mluvčí. Hasiči byli často v Nuslích, výjezd registrovali i do Pařížské ulice nebo na Vinohrady.

BEZ KOMENTÁŘE: Prahu zasáhlo silné krupobitíVideo: Novinky

"Museli jsme jet také do restaurace v Lublaňské ulici, v níž stálo asi 40 centimetrů vody," podotkla Adamcová. Na Senovážném náměstí spadl před hotelem strom, který bylo potřeba odstranit.

Zatopené sklepy ve středních Čechách

Také středočeští hasiči odpoledne na některých místech regionu likvidovali následky přívalového deště. Většinou čerpali vodu ze zatopených sklepů, řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Záplavy na Jesenicku.

Voda natekla například do sklepů a garáží v Okrouhlu u Prahy nebo v Korkyni na Příbramsku. V Úvalech u Prahy hasiči zasahovali u ucpané kanalizace, ve Voticích na Benešovsku odstraňovali nánosy ze silnice.

Na druhý stupeň za pár minut

Za pouhých sedmi minut dostaly přívalové deště na druhý povodňový stupeň řeku Jičínku na Novojičínsku. Bouře pak během hodiny přinesla tolik vody, že hladina řeky vystoupala na třetí povodňový stupeň.

Blesková povodeň už prošla Životicemi u Nového Jičína. „Jičínka už kulminovala, došlo k jejímu vylití na horním toku u benzinové stanice na hlavní komunikaci, která byla kvůli tomu uzavřena. Voda dosahovala až 20 centimetrů,“ popsal v 15.30 hodin starosta Životic u Nového Jičína Pavel Hasalík.

Přechod silných srážek přes Českou republiku Video: ČHMÚ

Dodal, že voda už opadla a cesta je opět zprůjezdněna. Největší škody voda podle něj napáchala při zatopení sklepů domů, zvláště podél horního konce Jičínky.

„Sklepy podmáčené po celém toku, ale došlo i k zaplavení sociálního domu, tam však patrně vlivem spodních vod,“ poukázal s tím, že na obecním majetku nejsou škody takřka žádné.

Foto: Aleš Honus, Právo

V Životicích u Nového Jičína se řeka Jičínka vylila z břehů.

Podle Hasalíka přišla úterní povodeň strašně rychle. V tom viděl paralelu s obdobnou povodní v roce 2009, která však napáchala miliónové škody a při níž i umírali na Novojičínsku lidé. „Byli jsme varováni a během půlhodinky voda kulminovala,“ řekl k dnešku starosta.

S vodou se potýká i Jesenicko

Vydatný déšť způsobil také problémy na několika místech na Jesenicku. Voda zatopila několik sklepů a ohrožovala rodinné domy. Nejvážnější situace vznikla v obcích Písečná a Hradec - Nová Ves.

„V souvislosti s deštěm již evidujeme na Jesenicku sedm událostí. „Na místě zasahuje několik desítek profesionálních i dobrovolných hasičů,“ řekl Právu krátce po 14. hodině mluvčí Hasičského záchranného sboru olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

BEZ KOMENTÁŘE: Lokální záplavy na Jesenicku Video: HZS Olomouckého kraje

V Písečné a v Hradci - Nové Vsi museli hasiči stavět provizorní hráze z pytlů s pískem. „V Hradci - Nové Vsi byla potřebná, protože voda valící se z polí ohrožovala obytné domy. V Písečné se vytvořila velká laguna, která také ohrožovala domy,“ uvedl mluvčí.

V ostatních místech se podle něj čeká na opadnutí vody, nebo jsou již nasazena plovoucí čerpadla. Sklepy voda zaplavila mj. i v Mikulovicích a Zlatých Horách.

Problémy na Rychnovsku

Povodeň způsobená přívalovým deštěm vyplavila v úterý okolo třetí hodiny odpoledne oblast v okolí Potštejna na Rychnovsku. Voda zaplavila deset domů ve Lhotách u Potštejna a několik dalších obydlí v sousední Borovnici, kde kvůli přelití hrází horního a dolního rybníka došlo k preventivní evakuaci obyvatel jedenácti ohrožených domů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Borovnici na Rychnovsku kvůli přelití hrází horního a dolního rybníka došlo k preventivní evakuaci obyvatel jedenácti ohrožených domů.

Povodeň pocítili i obyvatelé Přestavlk podél potoka Brodce. Záchranáři spolu s místními obyvateli čelili velké vodě do pozdního večera. „Zachránili jsme nemohoucí ženu ve Lhotách. Celkem bylo nutné v obou obcích evakuovat třicet čtyři lidí. Někteří skončili ve škole a zbytek u příbuzných,“ popsal Michal Kalous z Hasičského záchranného sboru (HZS) v Rychnově nad Kněžnou.

„Evakuace, i když preventivní, byla nutná, jelikož počasí je nevyzpytatelné a hrozilo, že bychom museli lidi z ohrožených domů zachraňovat během noci,“ doplnil Kalousův kolega Vít Klouček.

BEZ KOMENTÁŘE: V Borovnici na Rychnovsku vznikly protipovodňové hrázeVideo: Vladislav Prouza, Právo

Průtrž mračen změnila místní potok Brodec, kde obvykle teče několik centimetrů vody, v divokou řeku s výškou hladiny dosahující možná šesti metrů. „Bylo to dost hrozné. Během dvaceti minut přišly čtyři povodňové vlny,“ přiblížil Ladislav Eliáš z dvousethlavé Borovnice. Povodeň podobného rozsahu místní dlouho nepamatují.

Obavy před další přívalovou vlnou donutily obyvatele Borovnice a tamní dobrovolné hasiče stavět v kritických místech hlavně na hrázích rybníků protipovodňové hráze.

Přívalový déšť potrápil Lounsko

K sedmi zásahům vyrazili hasiči v úterý po poledni i na Lounsku. Silný přívalový déšť tam zasáhl nejvíce Žatec. Deset centimetrů vody zaplavilo ulici Pod Střelnicí v Žatci, 30 centimetrů vody ve sklepě čerpali hasiči v ulici Volyňských Čechů.

„V Žatci odčerpali hasiči vodu i z dětského hřiště na školním pozemku v ulici Petra Bezruče a v Rooseveltově ulici v Žatci hasiči pročistili kanál,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Hasiči čerpali vodu také na dvou místech v Tuchořicích a pročistili kanálovou vpusť v Podbořanech.

Bouřky hrozí v Česku až do středečního večera a budou ve většině krajů velmi silné. Přinesou přívalový déšť, krupobití a nárazy větru, hladiny řek mohou stoupnout až na druhý povodňový stupeň ze tří. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám