Hlavní obsah

Zeman závidí Slovákům euro, od Gašparoviče dostal vyznamenání

Praha

Prezident Miloš Zeman závidí Slovensku, že přijalo euro před Českem. Prohlásil to v úterý po setkání se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem, který přijel na svou poslední návštěvu České republiky, než opustí funkci prezidenta. Při této příležitosti Zemanovi udělil nejvyšší slovenské vyznamenání Řád bílého dvojkříže.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem

Článek

Zeman dlouhodobě prosazuje přijetí eura v Česku. "Chtěl bych vyjádřit závist, že Slovensko vstoupilo do eurozóny daleko dříve než Česká republika, která o tom jenom uvažuje a uvažuje," uvedl český prezident na tiskové konferenci. "Doufám, že se nám podaří v této oblasti Slovensko dohnat a že se nám podaří i na základě pozitivních zkušeností 70 procent slovenské populace společnou měnu přijmout," dodal.

Český a slovenský prezident spolu jednali o vztazích mezi bývalými federálními partnery, dopravním propojení, výměnách studentů nebo o spolupráci ve zbrojním průmyslu a mezi armádami obou zemí. V této souvislosti Zeman zmínil tvorbu společné jednotky Čechů a Slováků, která bude v pohotovosti pro případné potřeby Evropské unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Gašparoviče se oba prezidenti dotkli i změn, které by bylo třeba učinit ve fungování EU, Evropského parlamentu, OSN i Severoatlantické aliance. "Máme velmi blízké názory na evropskou a světovou politiku," řekl končící slovenský prezident.

Gašparoviče po deseti letech v čele Slovenska v polovině června ve funkci vystřídá podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Zeman vyjádřil lítost nad tím, že jeho kolega v úřadu končí, a označil ho za "dobrého přítele České republiky".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám