Hlavní obsah

Zoo Praha ukáže největšího velemloka v Evropě

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Světový unikát se pro návštěvníky pražské zoologické zahrady otevře v sobotu dopoledne. Pavilón pro tři dospělé velemloky čínské a třicet mláďat zahrada stavěla dva roky, vyšel na 23,6 miliónů korun a je poctou spisovateli Karlu Čapkovi. Hlavní atrakcí bude 155 centimetrů dlouhý velemlok Karlo, který je největší svého druhu v Evropě.

Největší velemlok v Evropě v pražské zooVideo: Novinky

 
Článek

„Tito unikátní tvorové patří mezi kriticky ohrožené druhy zvířat, přirovnávané svou vzácností k pandě velké. Dnes je jejich posledním útočištěm jen pár míst v čínských horách. Za to, že jsou na vymření, může z velké části lov. Jejich maso je totiž v Číně považované za delikatesu,“ vyzdvihl vzácnost největších obojživelníků na světě ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a hrdě dodal: „Nikde jinde na světě takovýto pavilón nenajdete.“

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Velemlok čínský v pražském Velemlokáriu.

Pořádným oříškem bylo nejen sehnat dospělé velemloky, kteří dorůstají délky okolo 1,5 metru a váží od 30 do 50 kilogramů, ale také to, jak jim postavit pavilón a nádrže, ve kterých by je návštěvníci skutečně viděli.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

V pavilónu v pražské zoo jsou tři dospělí jedinci velemloka čínského.

„Velemloci jsou světloplaší, skrývají se pod velkými kameny, ožívají teprve s příchodem noci a navíc jsou samotáři, takže když se potkají, tak se servou. K tomu jsou ještě velmi choulostiví na čistou vodu,“ popsal charakter nových obyvatel zahrady kurátor plazů Petr Velenský.

Čapkova inspirace

Díky důmyslnému systému a pěti nádržím v různých výškách se to však povedlo.

„Nádrže propojuje vodní kaskáda. Mohou přelézat z jedné tůně do druhé a uplatnit tak přirozenou potřebu putovat. Návštěvníci také budou moci velemloky pozorovat ve dvou režimech - denním, kdy se moc nehýbou, a nočním, kdy trochu ožijí,“ vysvětlil systémy, díky nimž jsou velemloci v Praze skutečně vidět, architekt pavilónu David Wittassek.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek s největším obojživelníkem na světě

„Velemloci se v pražské zoo představí poprvé, ale s Prahou jsou spojeni už dlouho. První se tu objevili již koncem 19. století. Byli vystavováni coby velká senzace v Havlíčkových sadech, kde je poprvé ve 30. letech spatřil i Karel Čapek a následně se mu stali inspirací pro hrdiny jeho světoznámého románu Válka s Mloky. Tento pavilón je zároveň i poctou jednomu z našich nejvýznamnějších spisovatelů,“ dodal Bobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám