Hlavní obsah

Je to blbý, máme tam Macha, bojí se ODS

Právo, Jan Martinek

O spolupráci s překvapením eurovoleb – šéfem svobodných Petrem Machem, který zamíří do Bruselu – se uchází ODS. Mach se ale o tuto stranu opřít nechce. Šéf ODS Petr Fiala, který při svém zvolení na kongresu řekl, že „napravo od ODS musí být jenom zeď“, znovu nabídl svobodným ruku ke spolupráci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda svobodných Petr Mach.

Článek

„Úzká spolupráce obou stran by byla žádoucí. Já o takové spolupráci mluvím dlouho. Jsem dlouhodobě přesvědčen, že by měla být co nejužší, abychom získávali co nejvíc pravicových voličů,“ řekl v pondělí Právu Fiala. „Jsem přesvědčen, že napravo od ODS nemůže dlouhodobě existovat silná konkurence,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobně mluví i euroskeptický šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. „TOP 09 ani svobodní naši soupeři nejsou. Byli by, kdyby pravice měla šedesát procent. Teď nám nic jiného nezbývá, než abychom spolupracovali a nebojovali spolu. Čekat, až se hnutí ANO znemožní, je nepřípustné, to může trvat pěkně dlouho,“ podotkl Kubera.

ODS a TOP 09 by měly stavět společné kandidátky do senátních voleb v tradičně levicových obvodech.

Mach spolupráci s ODS odmítá

Mach ale bližší spolupráci s ODS odmítá. „Nic takového neplánujeme,“ řekl Právu. Mach už dřív uvedl, že spojenectví s ODS by pro jeho stranu bylo kontraproduktivní – podle něj jsou svobodní na vzestupu, kdežto ODS končí.

Někteří členové ODS neskrývali z výsledku voleb, a také z úspěchu svobodných, zklamání. „Je to blbý, máme tam Macha,“ glosoval těsně po vyhlášení místopředseda ODS Evžen Tošenovský, který mandát obhájil.

Když dostala ODS loni 7,7 procenta hlasů, označili to její představitelé za debakl. Nyní strana, která evropské volby dvakrát za sebou drtivě vyhrála, uhájila pouhých 7,6 procenta a z devíti mandátů se jí podařilo udržet dva.

Maximum možného

Po mediální štvanici se to prý dalo čekat, tvrdí její představitelé. „Dosáhli jsme maxima možného,“ řekl předseda Fiala. „ODS stojí, není na kolenou,“ dodal lídr Jan Zahradil.

ODS byla předstižena nejen KDU-ČSL, doslova ji převálcovala i TOP 09. Pachuť této porážky může být pro ODS velmi hořká především proto, že na preferenční hlasy suverénně vyhrál odpadlík Jiří Pospíšil, kterému dal loňský kongres ODS červenou. Pospíšil kandidoval za TOP 09 a dostal přes 77 tisíc preferenčních hlasů.

Naproti tomu Kubera své kolegy chlácholil. „Nemohli jsme čekat zázraky. Pozitivní je, že Úsvit směřuje k polární záři a ANO ho bude následovat. ČSSD totálně propadla. Je vidět, že voliči začali přemýšlet,“ řekl Právu.

Zahradil neodstoupí

Za výsledek ODS v eurovolbách převzal už dříve zodpovědnost první místopředseda Zahradil. Protože ale svůj mandát obhájil, rezignovat na funkci nehodlá.

„Už před volbami jsem řekl, že pokud získáme méně než dva mandáty nebo pokud budu překroužkován, tak odstoupím. Pozici lídra jsem ale obhájil. Nad výsledkem nejásám, ale odstupovat nehodlám, ve funkci prvního místopředsedy ještě dva roky setrvám,“ uvedl pro Právo.

Pospíšilův úspěch komentoval slovy: „Je paradoxní, že TOP 09 vyhrává volby člověk najatý z jiné strany, který se názorově s TOP 09 nekryje. Několikrát se například vyjádřil, že je pro referendum o přijetí eura, což pan Schwarzenberg i pan Niedermayer odmítají. Je to spíš jeho osobní výsledek než TOP 09,“ uvedl Zahradil.

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem voleb do Evropského parlamentu
Ano
37,4 %
Ne
62,6 %
Celkem hlasovalo 4286 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám