Hlavní obsah

CVVM: Sněmovní volby by vyhrálo hnutí ANO s náskokem 10 procent nad ČSSD

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se v květnu konaly parlamentní volby, vyhrálo by je se ziskem 33 procent hnutí ANO, ukázal průzkum agentury CVVM zveřejněný v pondělí. Sociální demokracie by za hnutím ztrácela téměř deset procent voličů, volilo by ji údajně 23,5 procenta lidí.

Foto: Novinky

Volební model CVVM

Článek

Třetí by podle CVVM skončili ve volbách komunisté se ziskem 12,5 procenta hlasů. TOP 09 by získala devět procent a KDU-ČSL osm procent. Těsně by se do Sněmovny dostala i ODS se ziskem pěti procent voličských hlasů.

Za hranicí volitelnosti by zůstalo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury se ziskem tří procent. V dolní parlamentní komoře by nezasedli ani piráti (2,5 procenta), zelení (1,5 procenta) nebo svobodní (procento voličů).

K volbám by podle průzkumu přišlo 61 procent dotázaných (31 procent rozhodně a 30 procent „spíše“). Naopak rozhodnuto nepřijít k urnám bylo 23 procent respondentů, dalších deset procent deklarovalo, že by nejspíš nepřišlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám