Hlavní obsah

Připadal jsem si jako striptérka v gayklubu, zhodnotil kampaň Schwarzenberg

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg si přál, aby ve volbách do Evropského parlamentu zvítězila některá z klasických demokratických stran. Výsledkem ale nepohrdá. Domnívá se, že důvodem malé účasti občanů u voleb je výběr nezajímavých kandidátů u ostatních politických stran. TOP 09 se umístilo v eurovolbách na druhém místě s 15,95 procenta hlasu za prvním hnutí ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP09 Karel Schwarzenberg.

Článek

Co říkáte na výsledek, málem jste to vyhráli?  

Máte pravdu, o fous jsme to prohráli. Byl bych rád, kdyby vyhrála klasická demokratická strana, ale uznáváme výsledek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Účast u voleb byla mizerná, proč lidi europarlament nezajímá?  

Z toho jsem zděšen. Účast nebyla špatná ale jen u nás. Má to několik důvodů. Obyčejně se říká, že úspěch má mnoho otců, neúspěch jen jednoho. V tomto to neplatí. Lidé přičítají vleklou hospodářskou krizi nejen svým vládám, ale také Evropské komisi.

Za druhé, ze strany státu – vlády a prezidenta – nezazněla silná výzva, jak důležité jsou tyto volby. To strany ve svých kampaních nahradit nemohly. Také jsem měl u řady stran pochyby, zda berou tyto volby vážně. Kdyby je braly, tak by postavily mnohem lepší a zajímavější kandidáty.

Prezident Zeman naopak myslí, že selhali novináři, kteří málo o důležitosti voleb informovali.  

Když politik selže, tak za to vždy může novinář. To je starý recept.

Pomáhal jste v kampani, jaká byla účast na mítincích?  

Nebyla tak velká jako před sněmovními či prezidentskými volbami. Lidé chodili, a bylo to zajímavé. Měl jsem z nich pocit, že se jim líbí, že naše strana volby i Evropský parlament bere vážně. Zažil jsem ale i setkání, kde to zelo prázdnotou, a tam jsem se cítil jako striptérky v gayklubu. A to jsem před jinými volbami nezažíval.

Souhlasíte se Zemanem, že vítěz voleb může mít oprávněný pocit, že má mít eurokomisaře?  

Pocit může mít, ale otázka je, jestli to bude stoprocentně platit.

Myslíte, že Babiš prosadí za komisaře Teličku?  

Brusel za pět let, kdy jsem tam jezdil jako ministr, trochu znám a je velkou otázkou, zda by europarlament přijal člověka, kterého sice znají, protože byl čas komisařem, ale jinak byl po celou dobu lobbistou. Mám dojem, že by se mohlo stát, že Evropský parlament řekne: lobbistu nechceme, navrhněte někoho jiného.

Reklama

Výběr článků

Načítám