Hlavní obsah

Piráti chtějí napadnout výsledek eurovoleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti chtějí napadnout výsledek evropských voleb u Ústavního soudu. Chtějí zrušit hranici pěti procent k získání mandátu v Evropském parlamentu. Uvedl to předseda strany a eurolídr Ivan Bartoš. Piráti získali 4,78 % hlasů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Bartoš

Článek

„Uzavírací (pětiprocentní) klauzule omezuje poměrné zastoupení názorů v Evropě a ve volbách v Evropském parlamentu je zcela nesmyslná, protože vláda se v EU nesestavuje," uvedl člen pirátů a jeden ze spoluautorů stížnosti Jakub Michálek. Strana poukazuje na to, že německý ústavní soud letos v únoru zrušil pravidlo, podle kterého politické strany potřebovaly ke vstupu do Evropského parlamentu získat ve volbách nejméně tři procenta odevzdaných hlasů.

Bartoš s poukazem na 21 mandátů pro české kandidáty v Evropském parlamentu upozornil, že podpora jeho strany ve volbách překročila jednu jednadvacetinu hlasů. „To znamená, že bychom měli získat jeden mandát," poznamenal.

Piráti sestavili kandidátku do evropských voleb letos poprvé. V loňských sněmovních volbách získali 2,66 procenta hlasů. K letošním evropským volbám ale přišlo třikrát méně lidí než k loňským sněmovním, což podle odborníků mohlo výsledky malých stran vylepšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám