Hlavní obsah

KSČM: Jestli v Bruselu získáme méně než tři křesla, je to prohra

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté čekají na výsledky voleb do Evropského parlamentu s napětím. Zatímco jindy jim díky disciplinovaným voličům nízká volební účast spíš pomáhá, ve volbách do Bruselu toto pravidlo neplatí. Obávají se proto, že nezískají v europarlamentu ani tři křesla z celkově 21, která jsou pro ČR určena.

Foto: Tino Kratochvil

Kateřina Konečná (KSČM) vedla stranu do eurovoleb

Článek

„Rád bych věřil, že nám náš disciplinovaný volič zvýší procenta. Jenže evropské volby jsou jiný případ. Našeho voliče musíme hodně přesvědčovat o smyslu těchto voleb, takže naše tradiční výhoda moc nefunguje,“ řekl Právu místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš. Strana bude spokojená, pokud získá v Bruselu tři mandáty. Pokud bude zisk nižší, bude to pro stranu neúspěch.

Styl kampaně? Kriticky proevropský

Stylu kampaně, kterou komunisté před volbami vedli, však nic nevyčítá. Podle jeho mínění KSČM důsledně vysvětlovala, jak jsou volby do Bruselu důležité, partaj pak také zvolila správný postoj „kriticky proevropský“. „Snažili jsme se vyhnout pozici těch, co straší Evropou. Myslím si, že ti, co strašili, neuspěli,“ dodal Dolejš.

„Původně měli být evropské volby s českými. Svezly by se s českými tématy a asi by dopadly plus minus stejně, jako ty parlamentní. Ale i tak jsme neustále vyzývaly voliče, ať chodí k volbám,“ dodal Dolejš.

Volební výsledek si netroufla odhadnout ani jednička evropské kandidátky za KSČM Kateřina Konečná. „Mrzí mě, že nepřišlo více lidí. Myslím si, že podlehli skepsi, že Brusel je daleko. Mnoho lidí rezignovalo na své právo volit. Někteří lidé argumentovali, že Evropský parlament nemá tolik pravomocí, co Evropská komise,“ řekla Právu Konečná.

Volby KSČM vyhodnotí

„Myslím si, že budeme muset volby vyhodnotit a zamyslet se, proč lidé nepřišli volit, co je příčinou. Tři mandáty jsou potvrzení toho, co teď máme – při přepočtu nižšího počtu poslanců pro Českou republiku. V tuhle chvíli si nedovedu představit, že bychom získali postů méně,“ dodala Konečná.

Komunisté čekají na výsledky evropských voleb ve svém sídle v pražské ulici Politických vězňů. Z vedení je přítomný předseda Vojtěch Filip, místopředsedkyně Miroslava Vostrá, předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik, Jiří Dolejš a Kateřina Konečná.

„Doufám, že tu strávíme příjemný večer a část noci,“ přivítal novináře Filip.

Byť všechny zklamala nízká volební účast, výsledky vyhlížejí s optimismem. „Pomáhá nám támhle andělíček,“ zasmál se předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik a ukázal na čelo stolu v tiskovém středisku, kde je – pro komunisty poměrně nezvyklá – ozdoba.

Reklama

Výběr článků

Načítám