Hlavní obsah

Nejvhodnějším kandidátem na eurokomisaře je podle průzkumu Telička

Novinky, jas

Nejvýraznější podporu pro nominaci na post budoucího českého eurokomisaře má podle průzkumu agentury Focus pro Českou televize nominant a lídr kandidátky hnutí ANO Pavel Telička.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr kandidátky ANO do Evropského parlamentu Pavel Telička

Článek

Teličku by upřednostňovalo 35 procent lidí. Dalších 22 procent respondentů uvedlo jako nejvhodnější kandidátku stávající europoslankyni za KDU-ČSL Zuzanu Roithovou. O její možné nominaci hovořili v posledních dnech lidovečtí politici, neboť by podle nich mohla být vhodnou alternativou ke kandidátům zbývajících dvou stran vládní koalice. [celá zpráva]

Až na třetím místě skončil v průzkumu nominant ČSSD Pavel Mertlík. Toho by v Evropské komisi rádo vidělo 13 procent dotázaných. Dalších 30 procent lidí neví, kdo by měl v Evropské komisi Českou republiku zastupovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Roithová

Telička s Mertlíkem v neděli diskutovali v Otázkách Václava Moravce právě o obsazení klíčového postu eurokomisaře.

Vítězství té které strany a z něj plynoucí možnost navrhnout eurokomisaře, jíž zmínil prezident Miloš Zeman.  Podle Mertlíka je pouze jedním  z nominačních faktorů. „Může vyhrát opoziční strana,” zmínil jednu z možností, kdy by vláda jen sotva akceptovala kandidáta stojícího mimo koalici. „Ale nějaký vliv to mít bude,” uznal.

Foto: Vladimír Čechlovský, Právo

Pavel Mertlík

Mertlík dále dodal, že pokud by získal nominaci, přicházelo by v jeho případě v potaz některé z ekonomických portfólií, kterých je v Evropské komisi zhruba polovina.

Telička, který již krátce po vstupu ČR do EU post eurokomisaře zastával, připomněl, že komise by měla reprezentovat volbu lidí. Napomohlo by to podle něj i větší sounáležitosti veřejnosti s unií.

Jako svou výhodu vnímá právě to, že kandidoval a má tak možnost získat mandát od voličů.

Anketa

Kdo by podle vás byl nejvhodnějším kandidátem na českého eurokomisaře?
Pavel Telička
30,5 %
Zuzana Roithová
19,7 %
Pavel Mertlík
3,3 %
Někdo jiný
46,5 %
Celkem hlasovalo 1669 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám