Hlavní obsah

Nízká účast je problém, ale naše europoslance nijak nepoškodí, míní politici

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordně nízká účast u voleb do Evropského parlamentu (EP) politiky nepotěšila, nicméně české zástupce mezi kolegy z dalších zemí nijak poškozovat nebude. Zatímco volební lídr ODS Jan Zahradil vnímá nízkou účast jako protest proti EU, Luďka Niedermayera kandidujícího za TOP 09 mrzí, že se politici nedozvědí, co si mlčící většina myslí. Podle Kateřiny Konečné (KSČM) necítí lidé s Unií sounáležitost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřina Konečná (KSČM)

Článek

„Není to specifikum těchto voleb,” připomněl Niedermayer v nedělní partii na TV Prima. Podobně nízká účast bývá i u senátních voleb. Podle odhadů nyní přišla k urnám zhruba pětina voličů.

Niedermayer vytkl Zahradilovi, že ODS šla do voleb s tématem odmítnutí eura, které s prací poslanců v Evropském parlamentu nijak nesouvisí. Zahradil to nerozporoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luděk Niedermayer

„V ODS se ještě více hlasuje o kabelkách paní (Jany) Nagyové a o panu Janouškovi,” připomněl stigmata, jichž se strana pokouší zbavit. Téma přijetí či odmítnutí eura se podle něj během několika let vrátí, a pokud by vláda vyjednala výjimku z povinnosti společnou měnu přijmout, měl by konzultační roli i EP.

Diskutující se nicméně shodli, že například společná energetická politika je pro jednotlivé státy EU výhodná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec Jan Zahradil

Konečné vadí, že EP nemá, na rozdíl od Evropské komise, možnost navrhovat legislativu. Podle Zahradila je to naopak dobře, neboť nemůže docházet k dalšímu zaplevelování práva poslaneckými iniciativami.

Svým kolegům opakovaně řekl, že v případě zvolení poznají, jak skutečně EP funguje a některé své názory si poupraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám