Hlavní obsah

Vítěz voleb bude oprávněně chtít navrhnout eurokomisaře, míní Zeman

Aktualizováno

Strana, která zvítězí ve volbách do Evropského parlamentu, bude mít podle prezidenta Miloše Zemana „oprávněný pocit”, že by měla navrhnout i kandidáta na českého eurokomisaře. Zeman to v sobotu řekl České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle Zemana je vítězství ve volbách ohledně nominace eurokomisaře "silný argument". Prezident tak odpověděl na otázku, zda hnutí ANO nemůže v případě vítězství nad sociálními demokraty získat pocit, že je silnější než ČSSD.

Sociální demokraté navrhují exministra financí Pavla Mertlíka, hnutí ANO lídra své kandidátky Pavla Teličku, který už tento post zastával v roce 2004.

Foto: Vladimír Čechlovský, Právo

Pavel Mertlík

Proti kandidatuře Teličky se postavil šéf sociálních demokratů a premiér Bohuslav Sobotka, jako lobbista podle něj není vhodným nominantem. Podle vicepremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše zase Mertlík nemá s Bruselem zkušenosti.

Důležitá je i podpora v europarlamentu, míní Sobotka

Babiš uváděl, že chce, aby o kandidátovi na člena Evropské komise rozhodly právě eurovolby. Na dotaz, zda ANO bude prosazovat svého kandidáta, pokud získá více hlasů než ČSSD, Babiš už dříve řekl: "Určitě ano, pokud neuspějeme, nemůžeme si nárokovat to místo." Naopak podle Sobotky bude důležité to, jakou podporu bude mít nominant v Evropském parlamentu, který kandidáty na členy Evropské komise schvaluje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička

Prvním českým eurokomisařem byl po vstupu ČR do unie v roce 2004 Telička. Vláda původně na člena komise nominovala exministra životního prostředí Miloše Kužvarta, ten se ale kandidatury vzdal. Teličku zhruba po půlroce vystřídal bývalý premiér Vladimír Špidla, po něm v roce 2010 následoval Štefan Füle.

Anketa

Měla by kandidáta na českého eurokomisaře navrhnout vítězná strana?
Ano
79 %
Ne
21 %
Celkem hlasovalo 2535 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám