Hlavní obsah

Lidé evropské volby nepovažují za důležité, proto je ignorovali, tvrdí politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízká účast Čechů u voleb do Evropského parlamentu je podle politologů dána tím, že lidé hlasování vnímají jako druhořadé. Dění ve strukturách EU považují za něco, co má pro jejich život jen malý význam. Podle politologů je to i věc médií a některých politiků, kteří se pokoušejí veřejnost přesvědčit o zbytečnosti Unie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Politolog Tomáš Lebeda upozornil na to, že účast ve volbách do Evropského parlamentu systematicky klesá už od vůbec prvních voleb europoslanců. "Je to dlouhodobý trend," uvedl a poukázal na to, že účast je tradičně slabá například i v Británii nebo Nizozemsku.

Konkrétně v České republice je podle něj nízká volební účast výslednicí mnoha jevů. Jednak jde o jakési "volby druhého řádu", lidem tato politika připadá vzdálenější než v národních volbách. Jednak část politické elity občany dlouhodobě přesvědčuje o tom, že projekt Evropského parlamentu je špatný. "V části společnosti to potom rezonuje," poznamenal. Zmínil také nízké historické povědomí v ČR.

Výsledky napoví i o domácí politice

Bohumil Doležal se netajil tím, že podobně nízkou volební účast očekával. "Vzhledem k dění v České republice mají eurovolby velmi malý význam. Účast tak odpovídá jejich reálnému dopadu do každodenního politického života v Česku," zdůvodnil svůj předpoklad.

Výsledky eurovoleb by podle něj nicméně mohly naznačit, jak se vyvinou podzimní komunální volby. "Myslím, že to bude o něco relevantnější obrázek než průzkumy veřejného mínění. Necelých dvacet procent voličů je přece jen o něco víc než tisícovka respondentů v průzkumech," dodal s nadsázkou.

Někdy převládá konfrontace, míní politoložka

Politoložka Vladimíra Dvořáková označila velmi nízkou volební účast za "obrovské zklamání". Domnívá se, že svůj díl viny na tom mají také média a politici. Sdělovací prostředky podle ní informují o Evropské unii hlavně ve zprávách typu, že EU "nám ošklivě zakazuje používat výraz pomazánkové máslo". Pro média je podle ní obtížné referovat o složitém vyvažování zájmů a dohadování mezi mnoha aktéry unie. "Není to zajímavý, jednoduchý zápas, který se dá sledovat," řekla.

V Česku navíc podle ní kvůli některým politikům převládla konfrontační politická kultura v podobě "já jim to natřu, já jim to ukážu", zatímco EU je založena na hledání kompromisu.

I průzkumy podle Dvořákové ukazují, že smýšlení české veřejnosti o unii je čím dál negativnější. Bez členství v unii by přitom byla Česká republika v dnešním globalizovaném světě mnohem zranitelnější, doplnila politoložka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám