Hlavní obsah

Češi vybírají svých 21 europoslanců

Právo, Novinky, ČTK, dan, tin, pko, kab, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Česku se v pátek dvě hodiny po poledni otevřelo téměř patnáct tisíc volebních místnosti a lidé začali vybírat jednadvacet českých poslanců do Evropského parlamentu. Už tradičně se mezi prvními objeví lídři a předsedové parlamentních stran.

Bohuslav Sobotka volí do Evropského parlamentuVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš odvolil ve dvě hodiny odpoledne na základní škole na pražském Chodově. Při volbě řekl, že Češi by měli v europarlamentu vystupovat jednotně bez ohledu na to, za jako stranu byli zvoleni.

Andrej Babiš volí do Evropského parlamentu Video: Novinky

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér Bohuslav Sobotka odvolil odpoledne ve Slavkově u Brna. Podle jeho názoru si řada stran postavila program právě na kritice EU.

„Je řada politických stran, které si na takové kritice postavily volební program a prakticky nic jiného nedělají. EU v tomto případě slouží jako velmi snadný boxovací pytel, do kterého se euroskeptikové velmi rádi trefují. Já se však nedomnívám, že by to mělo pro její fungování nějaký zásadnější význam. Naopak pro nás to třeba znamená, že můžeme být u každého rozhodování, že se nedělá nic bez nás a že jsme skutečně platnými členy tohoto společenství,“ uvedl Sobotka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka hlasoval ve Slavkově u Brna

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg odvolil krátce po 14. hodině v obci Sýkořice na Rakovnicku. Podle svých slov neočekává v těchto volbách velký nával u uren. Obává se, že malá účast nahraje pouze některým stranám, které mají pevné jádro, a také extremistům. Podle něj europarlament dozná podstatných změn.

„Obávám se, že po těchto volbách bude europarlament změněný. Bude tam více extremistů, nacionalistů a populistů,“ řekl novinářům Schwarzenberg. Vyzval proto voliče, aby neváhali a do volebních místností přišli. Podle něj je EP stejně důležitý, možná i důležitější než národní parlamenty, protože tam vzniká významná část evropské legislativy. Na dotaz, kolik si myslí, že získá jeho strana, odpověděl, že věří, že to bude víc než 10 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Předseda ODS Petr Fiala, který hlasoval v Brně, uvedl, že každý výsledek nad 7,5 procenta by pro ODS považoval za úspěch.

V Jílovišti odpoledne odvolil i lídr kandidátky ANO Pavel Telička. „Měl jsem v tom jasno,” konstatoval po vhození lístku do urny.

Předseda hnuti Úsvit Tomio Okamura soudí, že volby do Evropského parlamentu odstartují spory v koalici. Vyhraje je prý hnutí ANO, které se pokusí oslabit premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Volební účast odhaduje Okamura do 30 procent. Za úspěch považuje získaní jednoho mandátu pro hnuti Úsvit.

Předseda KSČM Vojtěch Filip je podle svých slov celoživotní optimista, ale: „Volební účast očekávám pesimisticky nízkou, to znamená mezi dvaceti a dvaceti pěti procenty,“ sdělil.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Podle něho evropské volby výrazně neovlivní domácí politickou scénu. KSČM má v evropském parlamentu čtyři mandáty a Filip by považoval za úspěch každý hlas navíc proti předchozím euro volbám.

Přímo z Prahy dorazila minutu po 18. hodině k volební urně v Novém Jičíně jednička eurokandidátky KSČM Kateřina Konečná. „Přijela jsem po docela dlouhé době, teď mám aspoň 36 hodin doma,“ usmívala se poté, co odvolila.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kateřina Konečná (KSČM) volila v Novém Jičíně

„Dvě noci doma jsem nespala ani nepamatuju,“ prozradila. Potvrdila, že volby vlastně odstartovaly krátký víkendový relax. „Volá na mě zahrádka, úklid, úplně všechno, když se podívám v baráku. Asi jako každá ženská, když není dlouho doma. A to mě ještě dneska čeká sraz po 15 letech z gymplu,“ poznamenala.

Ondřej Liška k volbám do Evropského parlamentuVideo: Novinky

Z unijní osmadvacítky v pátek zvolí své europoslance ještě Irové. Britové a Nizozemci tak učinili ve čtvrtek. Volební seriál bude pokračovat v sobotu, kdy se dokončí česká část eurovoleb a hlasovat se bude také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám