Hlavní obsah

Pražský vědec je na stopě vynálezu, který by zkrátil chřipku na polovinu

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Svoboda z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR je jedním z pěti letošních laureátů cen Neuron pro vědce do 40 let. Právě on se svým týmem našel enzym, který dokáže mnohem účinněji zabojovat proti RNA virům, které způsobují chřipku, zánět průdušek, rýmu nebo klíšťovou encefalitidu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tyto nemoci lidské tělo postihnou, napadnou-li jejich organismus takzvané RNA viry. Člověk se proti nim brání pomocí vrozené a získané imunity. Někdy ale trvá boj se zmíněnými viry příliš dlouho, nebo imunitní systém, naše hlavní obrana, soupeření s vetřelcem nedokáže pokaždé vyhrát.

Vědci na celém světě proto hledají další možnosti, jak obranu před RNA viry posílit.

Foto: jankolar.cz

Vítěz ceny za obor medicína Petr Svoboda (vpravo) s předsedou správní rady Nadačního fondu Neuron Josefem Veselkou.

Svoboda se svým týmem však objevil jiný způsob, jak na ně vyzrát. Vrátil se přitom ke starému imunitnímu systému jednodušších organismů. A nyní hledá cestu, jak enzym, který v člověku stále je, jenomže takříkajíc spí, probudit.

Musíme také vymyslet, jak aktivní enzym dopravit do lidského těla
Petr Svoboda

„Bezobratlí a rostliny mají primitivnější imunitní systém, ovšem ta jejich starší verze obsahuje enzym, který tyto RNA viry potlačuje a blokuje jejich rozmnožování, vysvětlil Právu vědec.

„Savci i lidé sice tento enzym také mají, ale v buňkách ho využívají na něco jiného a proti virům příliš nefunguje. Kdybychom ho dokázali aktivizovat, doufáme, že by se pak například rýma neléčila týden, ale doba léčby by se zkrátila, třeba na polovinu,“ dodal Svoboda.

Dokazování na myši

Cenu Neuron obdržel za to, že tento enzym našel ve vajíčku myši. Ta jako jediný savec využívá tento enzym pro ochranu své DNA. Že mechanismus funguje, dokázal experimentálně na savčích buňkách. Nyní ho čeká testování na myších.

„Dokázali jsme, že to funguje v buňkách v kultuře. Na misce se enzym skutečně aktivuje a zlikviduje virové množení. Nyní musíme dokázat na myši, zda to neškodí,“ uvedl Svoboda.

„Vizí je, že bychom dokázali dostat člověka z chřipky a rýmy mnohem rychleji. Musíme také vymyslet, jak aktivní enzym dopravit do lidského těla. Buď by nemocný dostal do buněk přímo aktivním enzym, nebo chemickou látku, která by enzym, který lidské buňky v sobě mají, zaktivizovala,“ naznačil Svoboda cíl, ke kterému se svým týmem směřuje.

Ceny nadačního fondu Neuron pro mladé vědce se kromě medicíny udělovaly ve středu večer v Národní technické knihovně ještě v oborech fyzika, chemie, matematika a společenské vědy. Každý získal spolu s oceněním 250 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám