Hlavní obsah

Auta si klidně odtahujte, ale nám rozhodně ne. Poslanci si šijí speciální paragraf

Poslancům vadí, že policie může odtahovat jejich auta, která neoprávněně parkují ve vyhrazených zónách. Do novely zákona o pozemních komunikacích proto hospodářský výbor ve čtvrtek navrhl doplnit výjimku pro vozy osob požívající imunitu či výsady plynoucí z mezinárodních smluv.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Projednávaná novela má ztížit zahraničním řidičům možnost vyhnout se postihu za přestupky, které v ČR spáchají. Poslanci ji iniciativně navrhli doplnit i o návrh, který jim umožní parkovat prakticky kdekoliv bez obav z odtažení.

Zákon v současné době uvádí, že o odstranění vozidla, které neoprávněně stojí na vyhrazeném parkovišti, rozhodne policista nebo strážník obecní policie a vozidlo se odstraní na náklad jeho provozovatele.

Podle pozměňovacího návrhu by nebylo možné kromě jiného rozhodnout o odstranění vozidla, pokud jde o vozidlo viditelně označené jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv. To by ale neplatilo, pokud by zaparkované auto zákonodárce znemožňovalo průjezd jiným autům.

Odtažení vozu zabránilo zákonodárcům výkonu funkce

V odůvodnění návrhu se píše, že v poslední době se stalo několik případů, kdy městská policie nechala odstranit vozidlo poslance nebo senátora, i když bylo viditelně označené parkovací kartou jako vozidlo zákonodárce.

"Tímto postupem došlo v některých případech k závažnému narušení výkonu poslaneckého nebo senátorského mandátu, neboť těmto poslancům a senátorům bylo fakticky znemožněno dostavit se na důležitá jednání Poslanecké sněmovny nebo Senátu," stojí v odůvodnění návrhu.

Návrh podpořil celý výbor

S pozměňovacím návrhem ve čtvrtek přišel na jednání výboru jeho člen František Laudát (TOP 09), který ale řekl, že jedná ve shodě s ostatními politickými stranami. Pozměňovací návrh pak podpořili všichni přítomní členové výboru, nikdo se nezdržel ani nebyl proti. O schválení návrhu pak poslanci rozhodnou ve třetím čtení zákona zřejmě již na červnové schůzi.

Server Aktuálně.cz napsal v dubnu, že policie začala poslancům odtahovat z modrých parkovacích zón jejich auta označená růžovou parkovací kartou. Podle serveru odtáhla například vůz Stanislava Humla (ČSSD) nebo Tomáše Podivínského (KDU-ČSL).

"Na vyhrazených parkovištích pro rezidenty mohou parkovat jen auta označená rezidenční kartou. Pokud mají jinou kartu, tak samozřejmě nemohou," citoval tehdy server mluvčího městské policie Jana Čiháka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám