Hlavní obsah

Babiš mlží, daně razantně porostou, řekl Kalousek

– Praha
Novinky, Václav Lang

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý zkritizoval chystaná daňová opatření ministra financí Andreje Babiše, který navrhl například zrušení daňových slev pro živnostníky uplatňující výdajové paušály. Kalousek upozornil, že daňová zátěž vzroste za dva roky o 40 miliard, v důvodové zprávě k chystané novele ale vláda podle něj tato čísla zatajuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (ANO) a Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Pokud tato novela bude přijata, tak během dvou let stoupne v přímých odvodech proti platnému právnímu stavu daňová zátěž zhruba o 40 miliard. A nejvíce biti budou živnostníci,“ komentoval Kalousek návrh daňových změn z dílny ministerstva financí.

To navrhuje například zrušit daňovou slevu pro živnostníky, která činí 24 840 korun za rok. Naopak je pro, aby živnostníci mohli uplatňovat slevu na dítě a vyživovanou manželku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda mlží

„V oblasti přímých odvodů se bude jednat o nejvýznamnější zvýšení daní v historii od roku 1993. To je prostě objektivní fakt,“ upozornil Kalousek, podle kterého navíc vláda zatajuje veřejnosti některé údaje. Zatímco v Konvergenčním programu, který vláda odeslala nedávno do Bruselu, prý tato čísla otevřeně přiznává, v důvodové zprávě určené poslancům už o nich nepíše ani slovo.

„Do Bruselu to vláda otevřeně přiznává. V důvodové zprávě, kterou předkládá ministerstvo financí české veřejnosti, mlží a nepravdivě tvrdí, že se o žádné zvýšení daní nejedná. To jsou dvě různé informace na dvě různá místa. Možná by si mělo ministerstvo financí ujasnit, co platí,“ uvedl Kalousek.

Proti lidovci i ODS

Zrušení slevy na daních pro živnostníky se nelíbí ani lidovcům. Jejich šéf Pavel Bělobrádek je označil za „nesystémový a nespravedlivý krok“ a chce se o něm bavit ve středu na koaliční radě. „Živnostníci jsou skupinou obyvatel, kteří si zaslouží podporu,“ prohlásil.

Podobně to vidí také ODS. Její předseda Petr Fiala připomněl loňský výrok současného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, který přirovnal živnostníky k parazitům a musel se pak za tento svůj výrok omlouvat. Podle Fialy se zřejmě nejednalo o přeřeknutí. „Vláda skutečně jedná podle tohoto svého postoje,“ uvedl.

Naopak premiér Bohuslav Sobotka ve zrušení slevy nevidí problém. „Nepokládám daňové změny týkající se živnostníků za tak dramatické, aby vyvolaly nějaký zásah do jejich životní úrovně,“ nechal se slyšet už minulý týden.

Ministerstvo financí se ohradilo

„Dle schváleného Konvergenčního programu zůstane v roce 2015 zachována úroveň daňového zatížení daní z příjmů fyzických i právnických osob,” ohradil se mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

„Současná zákonná úprava, kterou prosadila minulá vláda, je diskriminační vůči rodinám drobných podnikatelů s dětmi. Nelze podle ní uplatnit slevu na dani na manželku a daňové zvýhodnění na vyživované dítě, pokud poplatník používá výdajové paušály,” argumentuje Zeman, podle kterého ministerstvo financí proto v novele zákona o daních z příjmů vyhovělo opakovaným žádostem těchto poplatníků a v zájmu podpory rodin s dětmi navrhuje toto opatření odstranit.

„Místo toho navrhuje, aby poplatníci, kteří uplatní výdaje paušálem, nemohli uplatnit slevu na dani na poplatníka,” dodal Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám