Hlavní obsah

Štvavá kampaň, brání se Chládek nařčením

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ministr školství Marcel Chládek se ohradil proti sérii článků z minulého týdne, v nichž sehrál hlavní roli. Vinily jej například z toho, že jeho rigorózní práce není dostatečně kvalitní nebo že šikanuje své podřízené. Chládek všechna nařčení odmítl s tím, že se jedná o štvavou kampaň.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

V minulém týdnu se postupně objevily informace o tom, že Chládek studoval na komunistické vojenské škole, kterou neuvádí v životopisu, že jeho rigorózní práce podle některých posudků nesplňuje potřebné normy a že se chová velmi nevhodně ke svým podřízeným na ministerstvu.

Chládek tyto informace v pondělí na dotaz Novinek popřel a označil za štvavou kampaň a komplot. „Je zajímavé, že se to všechno objevilo v jeden týden. Bylo to všechno centralizováno do jednoho brutálního útoku,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podezírá úředníky z ODS

Stopy podle něj mohou vést k úředníkům, na jejichž chyby v minulosti prý ukazují jím nařízené audity. „Mám jasné argumenty, co tady bylo uděláno za mého působení. Také chápu, že se někomu nelíbí, že díky auditům otevírám problémy, které tady byly v minulosti,“ prohlásil a naznačil, že by se mohlo jednat o lidi z ODS.

Za problematické označil čerpání evropských fondů, o kterém hovořil na pondělní tiskové konferenci. Jeden z auditů odhalil tzv. přezávazkování asi čtyř miliard korun v operačním programu věda, výzkum a inovace. „Znamená to, že za doby mých předchůdců (...) došlo v určitém období k vyhlášení výzev a podepsání závazků, které nebyly kryty Evropskou unií,“ oznámil. „Nyní jsou dvě možnosti: buď tyto výzvy nerealizovat, nebo je platit z národních peněz, z českého rozpočtu,“ dodal s tím, že si ale nedovede představit, kde by tyto peníze musel najít.

Píchnutím do vosího hnízda bylo ale podle něj také otevření problémů v některých výchovných zařízeních. I kvůli tomu se musel z ministerstva poroučet dlouholetý úředník Jakub Stárek (ODS), který měl právě záležitosti těchto zařízení na starosti. „Za loňský rok bylo nějakých 68 napadení, která byla v podstatě zametena pod koberec,“ nastínil ministr jedno z jeho pochybení.

Útoku v Králíkách se možná dalo předejít

Jak později upřesnil, jednalo se o případy, o nichž daná zařízení resort informovala, ale nikdo na ně nereagoval. Mezi nimi byl prý i dopis, který Stárkovi adresovala ředitelka výchovného ústavu v Králíkách, kde došlo v březnu k brutálnímu napadení vychovatele.

„Ministerstvo školství tady mělo dopis, z kterého se jasně dají vyčíst indicie, že se v těch Králíkách něco děje,“ řekl Novinkám Chládek a doplnil, že jeho úřad nyní prověřuje, zda a jakým způsobem někdo na tento podnět reagoval.

V současné chvíli čeká Chládek na výsledky auditů, které ukážou, zda ministerstvo v těchto případech nepochybilo. Je připraven záležitost posléze konzultovat s právníky a podniknout právní kroky.

Odchod z vlády nevyloučil

Co se týče jeho rigorózní práce, má prý posudky, jež potvrzují, že měla být obhájena. „Tehdy byla hodnocena jako inovativní, což potvrdily nové posudky,“ řekl s tím, že nevidí důvod, proč by měl například přestat používat vysokoškolský titul.

Na dotaz Novinek, zda se nebojí, že jej kvůli všem těmto záležitostem premiér Bohuslav Sobotka ve vládě nahradí, odpověděl: „Stát se může samozřejmě všechno. Já to považuji za cílenou kampaň.“

Reklama

Výběr článků

Načítám