Hlavní obsah

Sir Winton dostane od Zemana nejvyšší státní vyznamenání

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se rozhodl udělit siru Nicholasi Wintonovi nejvyšší státní vyznamenání - Řád bílého lva. Zároveň jej pozval 28. října do Prahy na slavnostní udílení. V pondělí to potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sir Nicholas Winton

Článek

Winton, který oslaví 105. narozeniny, zorganizoval v roce 1939 těsně před začátkem války převoz 669 židovských dětí. Vlaky je přepravily z tehdejšího protektorátu Čechy a Morava do Velké Británie. Záchraně dalších zabránila druhá světová válka.

Nicholas Winton dětem také zařizoval doklady a jejich přijetí v britských rodinách. Veřejnost o jeho činech dlouho nic nevěděla, pomohla je zveřejnit historička holokaustu Elisabeth Maxwellová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Teprve dokument britské BBC z roku 1988 dostal Wintonovy zásluhy do širšího povědomí veřejnosti. Díky němu se Nicholas Winton také setkal s těmi, které zachránil.

Již několikrát byl navržen na Nobelovu cenu za mír, v roce 1998 mu prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám