Hlavní obsah

Polčákovi vadí množící se kauzy komunálních politiků, zvažuje změnu zákona

– Praha
Novinky, Václav Lang

Poslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a STAN) zvažuje iniciovat změnu trestního řádu, která by zvrátila současný stav, kdy jsou podle něj komunální politici často neodůvodněně trestně stíháni za výkon své funkce. Řekl to v pondělí v Poslanecké sněmovně.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci TOP 09 Stanislav Polčák, Petr Gazdík, Miroslav Kalousek (zleva)

Článek

Polčák varoval před tím, aby se v důsledku množících se trestních kauz lidé nezalekli například před letošními komunálními volbami kandidovat do obecních orgánů.

„Současná společenská atmosféra a právní nejistota pro tyto lidi, kteří chtějí vykonat něco dobrého pro své okolí, není motivační. Uvažuji nad novelou trestního zákona, případně dalších předpisů, které by mohly být předloženy k další odborné diskusi v co nejkratší době,“ řekl Polčák.

Podobné případy, odlišné výklady

Vadí mu také to, že se přístup a názory na jednotlivé případy u různých policejních orgánů zásadně liší. „Trestní kauzy komunálních politiků rostou geometrickou řadou. Přitom z výsledků, ke kterým vyšetřovatelé dospějí, je jasné, že právní jistota trpí,“ uvedl.

Pochválil, že minulá vládní koalice „uvolnila justici ruce“, bohužel se však podle něj stává, že „orgány činné v trestním řízení vykládají i v naprosto obdobných případech ustanovení trestního zákona odlišně“.

Odpovědnost komunálních politiků se tak podle něj musí zpřesnit, aby nadále nedocházelo k situacím, kdy jsou komunální politici postihováni za svá rozhodnutí ve funkci, třebaže se jedná o rozhodnutí kolektivní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám