Hlavní obsah

Lidé ročně vyhodí léky za 1,4 miliardy

Právo, Václav Pergl

Ročně lidé vyhodí léky zhruba za 1,4 miliardy korun. Právu to řekl Emil Zörner, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Přibližně za jednu miliardu odevzdají nepoužité léky do lékáren a za 400 miliónů je zlikvidují sami, tedy vyhodí. Pokud bychom to přepočetli na jednoho obyvatele ČR, pak každý z nás ročně vyhodí léky za 140 korun,“ uvedl ředitel s odkazem na výzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv z roku 2012.

Asociace provedla vlastní výzkum veřejného mínění, který se zabýval také tím, jak lidé s léky nakládají, a potvrdil výsledky lékového ústavu. Z výzkumu také vyplynulo, že pětina lidí vyhazuje léky do koše, pětina jejich likvidaci vůbec neřeší.

„A možný důvod? Pětačtyřicet procent lidí neví, že může léky bezplatně vracet do lékáren,“ sdělil Zörner.

Taška s léky za 17 tisíc korun 

Dodal, že lidé také zbytečně riskují tím, že nesledují datum ukončení spotřeby léků ve své domácí lékárničce. Téměř třetina lidí přiznala, že vůbec nekontroluje, zda jsou léky prošlé, nebo ne. Přitom prošlý lék negarantuje, že bude mít původní léčivé účinky.

„Asi nikdo z nás by nejedl prošlý sendvič nebo takový, který zapomněl několik dnů ve vyhřátém autě. U léků je však chování lidí paradoxně odlišné,“ řekl Zörner.

Lékárnice Ivana Lánová dodala, že nejvíc se kazí léky ve vlhku a teple a mnohem rychleji léky ve formě roztoku nebo krému. Podle obou odborníků až 43 procent medikamentů si lidé kupují do zásoby, 34 procent léků jim zbyde po nemoci.

„Měli jsme případ, že občan přinesl do lékárny tašku prošlých léků po zemřelém pacientovi a jejich hodnota byla 17 000 korun,“ řekla Lánová. Léky odevzdané v lékárnách jsou v rámci nebezpečného odpadu odborně zlikvidovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám