Hlavní obsah

Armáda podepsala prodloužení pronájmu gripenů

• Aktualizováno

Zástupci českého a švédského ministra obrany v pátek na čáslavské základně vojenského letectva podepsali dodatek smlouvy, kterým se prodlužuje pronájem letounů JAS-39 Gripen pro českou armádu do roku 2027. Součástí je i dvouletá opce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zástupci českého a švédského ministerstva obrany Bohuslav Dvořák (vpravo) a Ulf Hammarström podepsali dodatek ke smlouvě, kterým se prodlouží pronájem letounů Jas-39 Gripen.

Článek

Smlouvu podepsal náměstek ministra obrany Bohuslav Dvořák a za švédskou stranu zástupce ministerstva obrany Ulf Hammarström.

V letech 2015 až 2027 dá stát na financování nadzvukového letectva 21,4 miliardy korun. Roční splátky mají být asi o třetinu nižší, než byly dosud. Česká armáda má pronajato 14 strojů.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) smlouvu označil za vyváženou a pro ČR výhodnou. Věří, že spolupráce bude pokračovat i v dalších oblastech.

Před časem prodloužení pronájmu schválila vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválila 21,4 miliardy na gripeny

Vláda v pondělí schválila financování nadzvukového letectva. V letech 2015 až 2027 dá na tyto účely 21,4 miliardy korun. O schválení materiálu, který...

Výběr článků

Načítám