Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů mají strach z islámu, ukázala volební kalkulačka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba dvě třetiny Čechů a Češek, kteří využili evropskou volební kalkulačku, vidí islám jako hrozbu pro českou společnost. Jen zhruba pro desetinu lidí nepředstavuje islám ohrožení. Obavy mají ti, kteří se nejvíce shodli s hnutím Úsvit, se Svobodnými, ODS a částečně s hnutím ANO. Nejméně obav islám vyvolává u přívrženců Strany zelených.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Analýzu provedl Sociologický ústav Akademie věd ČR na základě výsledků evropské volební kalkulačky EUvox. Hodnotil názory 18 000 Čechů a Češek. V unii aplikaci využil víc než milión lidí.

"Celoevropské srovnání ukazuje, že čeští uživatelé kalkulačky EUvox zastávají postoje, které lze označit za nejméně tolerantní vůči islámu. Islám je v ČR za hrozbu považován mnohem víc než třeba ve Francii či Nizozemsku, jejichž obyvatelé mají přímou zkušenost se soužitím s touto náboženskou menšinou," uvedla Michaela Vojtková ze sociologického ústavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V celé České republice se nacházejí pouze dvě mešity (v Praze a v Brně) a zhruba deset muslimských modliteben.

Volební kalkulačka EUvox má pomoci voličům při rozhodování. Nabízí 30 otázek. Výsledkem je největší procentní shoda s některou z kandidujících stran.

Islámu se bojí celá Evropa

V Česku islám podle výsledků kalkulačky rozhodně za hrozbu považuje třetina lidí, celkově se islámu obávají dvě třetiny Čechů a Češek. Naopak rozhodně proti tomuto postoji není ani desetina těch, co kalkulačku využila. Pětina lidí pak neví, nebo je jí to jedno. Ve Španělsku s tvrzením, že by islám zemi ohrožoval, rozhodně nesouhlasí téměř dvě pětiny osob. Opačný názor pak rozhodně zastává zhruba osm procent Španělů a Španělek, celkem má obavy necelá pětina.

"Z výsledků je zřejmé, že se Evropa islámu bojí. Prakticky po celé Evropě se nemalé skupiny voličů domnívají, že islám ohrožuje jejich kulturní tradice," podotkla Vojtková. Nejnižší podíl lidí, kteří se cítí islámem ohroženi, je ve Španělsku, Itálii, Maďarsku, Slovinsku a Rakousku. Nepřekračuje 30 procent.

V Česku islám jako hrozbu vidí víc než 90 procent lidí, jimž ve volební kalkulačce vyšlo hnutí Úsvit. Za ohrožení ho považuje i přes 70 procent "voličů" Svobodných a ODS a zhruba 70 procent těch, kteří se nejvíc shodli s názory ANO. Obavy z islámu má i kolem tří pětin osob, které měly nejblíže k postojům KSČM a lidovců. Jako hrozbu vnímá islám i zhruba polovina "voličů" Pirátů, ČSSD a TOP 09. Nejméně se bojí ti, co se shodují se Stranou zelených. Byla jich pětina.

Větší strach z islámu mají starší lidé. Bojí se ho 70 procent osob nad 60 let, ale 44 procent osob mezi 18 a 29 lety. U sympatizantů Úsvitu to neplatí, pro ně představuje islám hrozbu bez ohledu na věk.

„Česko nemá negativní zkušenost”

Některé strany a politici proti islámu a migrantům přímo vystupují. Hnutí Úsvit ve své kampani převzalo plakát švýcarských nacionalistů s černou ovcí, kterou ze svého středu vykopávají ovce bílé. Volební lídr lidovců Pavel Svoboda nejprve uvedl, že jeho strana nechce "Evropu plnou nepřizpůsobivých migrantů", později věta z jeho programu zmizela. Ve spotu České suverenity je politička Jana Volfová zahalena v burce a varuje před islámem a "kamenováním dcer a vnuček" kvůli líbání na ulici.

"Takovéto výroky a akce nejsou náhodné. Politické strany a hnutí je používají zejména proto, že obecně má každá společnost strach z neznámého. Šíření strachu a nenávisti k islámu je u nás posilováno hlavně díky tomu, že česká společnost s ním nemá žádnou přímou negativní zkušenost," uvedl sociolog Lukáš Linek, který analýzu provedl.

Sociologové budou postupně analyzovat odpovědi i na další témata. Výsledky představí v dalších dnech.

Anketa

Je islám hrozbou pro českou společnost?
Ano
93,1 %
Ne
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11203 čtenářů.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

U Krajského soudu v Praze pokračoval proces s exhejtmanem Davidem Rathem.

Reklama

Výběr článků

Načítám