Hlavní obsah

Babiš se rozohnil: Dám Sobotkovi lopatou, když nepřestane kritizovat Teličku

– Praha
Právo, Karolina Brožová

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se nebývale ostře vyjádřil na adresu svého šéfa ve vládě, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vadila mu jeho kritika eurolídra ANO a kandidáta na eurokomisaře Pavla Teličky. Pokud s tím prý Sobotka nepřestane, Babiš mu „dá lopatou”. S kritikou se připojili také nájemníci bytů OKD, podle nich by byl Telička jako eurokomisař podjatý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání Sněmovny

Článek

Sobotka reagoval na informace Práva, že Telička získal v uplynulých letech od firmy NWR podnikatele Zdeňka Bakaly desítky miliónů. „Telička se neztratí a dokáže se včas přisát na nějakého miliardáře,“ řekl pro čtvrteční Právo Sobotka. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To popudilo šéfa ANO Andreje Babiše. „To si Sobotka dovolí říct? Já kdybych měl na triku privatizaci OKD, tak někam zalezu a mlčím,“ rozohnil se pro Právo.

„Já mu dám lopatou, pokud nepřestane. Nechápu, proč náš koaliční partner takhle hodnotí pana Teličku, kterého sám v roce 2004 jmenoval eurokomisařem,“ dodal.

Nájemníci bytů OKD: Byl by podjatým eurokomisařem

Telička by jako případný eurokomisař neměl řešit stížnost na veřejnou podporu při prodeji OKD v Evropské komisi (EK), myslí si šéf sdružení nájemníků Byty OKD Roman Macháček.

Jak v minulých dnech informovalo Právo, Telička byl na výplatní pásce společnosti NWR, které OKD patří, a spolu se svou firmou si přišel až na 60 miliónů. [celá zpráva]

„Vždy jsem ho vnímal jako člověka, který pracoval pro druhou stranu, pro pana Bakalu. Tohle jsme vnímali jako velké riziko na úrovni EK. Pro nás je problém to, pokud by lobboval, aby bylo zastaveno vyšetřování nedovolené podpory v EK,“ vysvětlil Právu Macháček.

Druhá stížnost nájemníků bytů na nedovolenou veřejnou podporu při prodeji OKD leží v EK od loňského léta. Tu první komise zamítla v roce 2011, v roce, kdy se stal Telička členem představenstva NWR. Předtím seděl od roku 2008 v dozorčí radě RPG.

Vstupovat do vyšetřování nelze, ujišťuje Telička

Telička pochyby odmítá. „Představa, že by komisař začal vstupovat do nezávislého vyšetřování Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž a do působnosti příslušného komisaře, není možná,“ řekl Právu Telička.

Nájemníci bytů OKD se přesto obávají. „Tu stížnost šetří generální ředitelství, kde je jedním z nejvýkonnějších lidí spolupracovník pana Teličky, pan Alexander Italianer,“ řekl Macháček.

Telička však trvá na tom, že ohledně stížnosti na prodej OKD nikdy nelobboval. „Italianer je bývalý šéf mého kabinetu, ale tam v té věci neprobíhala komunikace nikdy,“ podotkl.

Soupeř Mertlík? Prašť jako uhoď

Nájemníci bytů OKD nejsou nadšeni ani z kandidáta na eurokomisaře za ČSSD, exministra financí Pavla Mertlíka.

„Nevím, jestli se pan Mertlík s panem Bakalou zná, ale za jeho ministrování přešla IPB pod ČSOB za velmi zvláštních okolností. A za to, aby IPB přešla pod ČSOB, lobboval hlavně pan Bakala. Z mého pohledu je to prašť jako uhoď,“ řekl Právu Macháček. Připomněl tak kauzu, kdy stát v roce 2000 poskytl při převzetí krachující IPB bankou ČSOB lukrativní garance. Přestože měla IPB hodnotu 34,2 miliardy korun, zbavil se jí za symbolickou korunu.

Poslanecká komise pak zjistila, že Mertlík při předávání IPB postupoval podle dokumentu, který byl konzultován na tajné pařížské schůzce Mertlíka s šéfem ČSOB Pavlem Kavánkem a guvernérem ČNB Josefem Tošovským ještě před předáním IPB belgické bance KBC.

Další indicie pak ukazují, že dokument tehdy nevypracovala ČSOB, nýbrž Patria Finance, kterou založil a tehdy vlastnil Bakala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám