Hlavní obsah

Silný vítr zastavil lanovky na Sněžku i na Ještěd

Liberec
Aktualizováno

Nárazový vítr o rychlosti až 94 kilometrů v hodině zastavil v pátek ráno kabinovou lanovku na Ještěd. Informoval o tom přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Dopoledne byly zastaveny i lanovky na Sněžku, Černou horu, Medvědín a Pláně.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lanovka na Sněžku

Článek

Na Sněžku se zastavily oba úseky, tedy Z Růžové hory na vrchol, který bývá kvůli větru mimo provoz častěji. Že by se ale provoz zrušil i mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou, není příliš časté.

"Vítr dosahuje v poryvech rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině. Pokud rychlost větru klesne pod 60 kilometrů, budeme moci obnovit provoz," řekl pracovník lanovky.

Lanovka na Ještěd se kvůli větru zastavuje tak dva až třikrát do roka. Boční vítr kabiny na lanech rozhoupává, a jezdit je tak nebezpečné.

„Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu, my jsme v nárazech naměřili o deset víc," uvedl Štěpán. Zatím se podle něj počítá s celodenní výlukou. Podobně už lanovka letos stála kvůli větru v lednu, tehdy tam ale naměřili nárazy větru až 35 metrů za sekundu (126 km/h).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám