Hlavní obsah

ODA může zmizet z politické mapy, nakročeno má i LIDEM

Právo, ada, nig
Praha

Existenční problém hrozí 69 stranám, které do konce letošního dubna nepředložily svou výroční finanční zprávu za loňský rok, nebo ji sice do Sněmovny včas dodaly, ale bez předepsaných náležitostí.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Tisková konference Občanské demokratické aliance (ODA) v roce 1995. Zleva místopředseda ODA Daniel Kroupa, mluvčí David Rožánek, předseda a tehdejší vicepremiér Jan Kalvoda a ministr pro Správu národního majetku ČR a jeho privatizaci Jiří Skalický.

Článek

V pořádku odevzdalo zprávu o hospodaření 106 stran a hnutí, včetně všech, které jsou nyní v parlamentu. Ty čekaly netrpělivě na čtvrteční usnesení Sněmovny, které jejich zprávy vzalo na vědomí, protože až nyní jim může ministerstvo financí vyplatit letošní příspěvek na činnost.

Kontrolní výbor Sněmovny sice odhalil u ČSSD, ANO, TOP 09 a ODS některé dary, které nebyly zcela podle zákona, ale strany je již vrátily, a tak o desítky miliónů od státu nepřijdou.

Mezi stranami a hnutími, které by ale měly mít pozastavenou činnost, protože zprávu nepředložily vůbec, je i LIDEM, jejíž zakladatelkou byla někdejší vicepremiérka Karolína Peake. Ta však již stranu před časem opustila.

Skončit by mělo 56 stran

Návrh na pozastavení 56 stran by měla do konce letošního září podat k Nejvyššímu správnímu soudu vláda. Po kontrole výročních zpráv stran a hnutí se na tom ve čtvrtek usnesla Sněmovna.

Do stejné situace se dostalo i hnutí Pro sport a zdraví, které zakládal exministr školství Josef Dobeš (VV). I ten však již v hnutí není. V ohrožení jsou také Koruna Česká či Antibursík - Stop ekoteroru!, které kandidují i v nadcházejících evropských volbách.

Dalších třináct stran, které již procedurou pozastavení činnosti prošly, a přesto dál neplní své povinnosti podle zákona o politických stranách, již by mohlo letos být rozpuštěno. Je mezi nimi i Cesta změny, kterou před třinácti lety založil Jiří Lobkowicz na platformě iniciativy Děkujeme, odejděte!, a která měla svého času dokonce svého senátora Martina Mejstříka. Strana ale již v roce 2009 rozhodla o svém dobrovolném rozpuštění.

Definitivní konec také hrozí kdysi vládní ODA nebo Sládkovu parlamentnímu SPR-RSČ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám