Hlavní obsah

Na Facebooku ANO chtěli zabít Kalouska. Padla omluva i usnesení Sněmovny

Právo, ada, nig

Poměrně klidné vody čtvrtečního sněmovního rokování rozčeřil nečekaně místopředseda TOP 09 a šéf poslaneckého klubu Miroslav Kalousek. Zjevně se ho dotkla debata probíhající na facebookovém profilu Babišova ANO, kde příznivci hnutí zcela nepokrytě vyzývali k zabití Kalouska.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek u řečnického pultíku ve Sněmovně.

Článek

„Já si uvědomuji, že každému z nás na facebook občas napíše nějaký magor,“ pravil šéf klubu TOP 09 s tím, že je ale podle něj poměrně novátorské, aby politická strana oficiálně s takovými názory souhlasila a povzbuzovala je.

„A já to tady neříkám, protože bych snad chtěl podat trestní oznámení nebo že bych chtěl pana ministra (Milana) Chovance požádat o ochranu,“ uvedl Kalousek a dodal: „Já to říkám proto, abych vám řekl, že se vás nebojím, že mě nezastrašíte ani podlými pomluvami do médií, ani veřejným povzbuzováním k mé fyzické likvidaci.“

Kalousek zpytoval svědomí za kryptokomunisty

Výroků na svou adresu si prý všiml v okamžiku, kdy zpytoval svědomí za to, že v souvislosti s debatou o možném umístění vojsk NATO v Česku nazval některé poslance kryptokomunisty. Proto prý navštívil facebookové stránky ANO, aby načerpal nějaké důvody, které by ho vedly ke korekci vysloveného názoru.

Ačkoli Kalousek pravidelně dráždí politické protivníky svými vystoupeními, to čtvrteční vedlo k nevídanému závěru. Poslanci jednomyslně schválili usnesení, kterým důrazně odsoudili „rostoucí projevy vybízení k násilí na politicích a všechny druhy šířící se xenofobie, rasismu, nenávisti ve společnosti, zvláště v médiích, na sociálních sítích a ve virtuálním mediálním prostoru“.

ANO se omluvilo

Představitelé Babišova hnutí se podle kolegů z TOP 09 už v průběhu Kalouskova vystoupení pokusili na Facebooku distancovat od zveřejněných názorů svých fanoušků, nakonec ale padla jasná slova omluvy. A to jak od místopředsedkyně hnutí Věry Jourové, tak od šéfa klubu Jaroslava Faltýnka. Babiš se čtvrtečního sněmovního jednání neúčastní, podobně jako drtivá většina ministrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek

„Distancujeme se od toho, omlouváme se za to, co se stalo,“ uvedl Faltýnek. Podle Jourové se něco takového nemělo stát. „Omluvám se též,“ pravila místopředsedkyně hnutí s tím, že učiní cestu k nápravě. Jourová nicméně přiznala, že právě jí se dotkla Kalouskova slova o kryptokomunistech, a proto by přivítala, kdyby se také on za ně omluvil.

„Osobně považuji sociální sítě za prostor, kde vycházejí na povrch negativní emoce, že se tam realizují lidé, kteří možná v běžném osobním styku selhávají a nemají možnost se takto projevovat. Myslím si, že je skutečně na administrátorech, aby takovéto věci nedopouštěl, pokud to jde, za hranici slušnosti a korektnosti,“ prohlásila Jourová.

Je třeba zabít...

A co na adresu Kalouska zaznělo? Jeden z uživatelů navrhl nový film s názvem Je třeba zabít Kalouska. Učinil tak v reakci na slova poslankyně ANO Radky Maxové, která si postěžovala na to, že ve Sněmovně toho moc neudělali a byli nuceni zbytečně sledovat opozičního politika, který se podle ní rád poslouchá.

ANO pak v diskuzi doplnilo, že to je úžasný film. Ve čtvrtek se pokusilo debatu korigovat doplněním, že tím myslí film Fishhead, který zmínil další z diskutérů.

Reklama

Výběr článků

Načítám