Hlavní obsah

Zeman: Jihokorejci projevili zájem o dostavbu Temelína

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeštice

Prezident Miloš Zeman, který pokračuje v návštěvě Plzeňského kraje, ve čtvrtek v Přešticích promluvil o zájmu jihokorejských firem podílet se na dostavbě temelínské jaderné elektrárny.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Myslím si, že Jihokorejci by mohli investovat nejen do této oblasti, ale že by se mohli přihlásit i do nového tendru na dostavbu Temelína. Alespoň někteří z nich o to projevili zájem,“ dodal bez bližších podrobností Zeman. Už ve středu řekl, že je pro vypsání nového tendru na dostavbu jaderné elektrárny. Společnost ČEZ soutěž zrušila začátkem dubna. [celá zpráva]

Prezident také zmínil ohlášenou až čtyřicetimiliardovou investici jihokorejského výrobce pneumatik Nexen do průmyslové zóny Triangle na Žatecku.

„Měl jsem před několika málo měsíci s firmou Nexen pracovní večeři, kde jsem tuto investici do Trianglu podpořil,“ dodal Zeman.

Zastupitelé Ústeckého kraje na středečním mimořádném zastupitelstvu už schválili prodej pozemku Nexenu. Společnost by v regionu s nejvyšší nezaměstnaností mohla vytvořit více než dva tisíce pracovních míst. V případě proinvestování čtyřiceti miliard korun by šlo o největší investici v Česku. [celá zpráva]

Zemanovi vadí oddalování služebního zákona

Prezident také krátce promluvil o novele služebního zákona, jejíž schválení se neustále oddaluje. Zákon prozatím prošel ve Sněmovně prvním čtením a je projednáván ve výborech.

„Budu-li pravdivý a nezdvořilý, tak řeknu, že hlavním důvodem tohoto oddalování je zájem všech politických subjektů, aby služební zákon byl co nejměkčí a aby umožňoval i nadále vstup do vysokých odborných funkcí, použiji definici pana premiéra Sobotky, politickým trafikantům, což znamená zasloužilým stranickým funkcionářům bez jakékoliv odborné kvalifikace,“ uvedl Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám