Hlavní obsah

Sněmovna chce, aby veřejné peníze kontroloval NKÚ

Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna ve středu schválila ústavní novelu, která se týká rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle předlohy by měl úřad nově prověřovat nakládání s veřejnými penězi, penězi z veřejných rozpočtů a také s majetkem firem, ve kterých má majetkovou účast stát, kraje nebo obce. Normu nyní bude posuzovat Senát.

Článek

Poslanci upravili novelu podle doporučení kontrolního výboru, s nímž souhlasil i prezident NKÚ Miloslav Kala. Původní předlohu Kala kritizoval, vedla by podle něho spíše k omezení pravomocí úřadu.

Skupina poslanců chtěla, aby NKÚ kontroloval kromě jiného hospodaření s majetkem krajů i obcí, příjmy a výdaje jejich rozpočtů ale jen z hlediska souladu se zákony. Kontrolovat měl taky hospodaření s majetkem veřejných institucí, o nichž tak stanoví zákon, a to v zákonem stanoveném rozsahu.

Kritiku budil i pozměňovací návrh ústavně-právního výboru, o němž už Sněmovna nehlasovala. Byl podobný jako předloha kontrolního výboru s rozdílem, že u firem s podílem státu, krajů nebo obcí by úřad mohl prověřovat pouze výkon vlastnických práv. Ústava nyní uvádí, že NKÚ kontroluje hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu.

Podobnou novelu Senát v minulosti zamítl

Některým poslancům a senátorům se nelíbí to, že různé státní instituce mnohdy prověřují stejnou záležitost a přitom leckdy s protichůdnými závěry. Nynější mnohačetné prověrky stejných věcí různými úřady v obcích a městech byly jedním z argumentů, proč Senát už v minulosti zamítl obdobnou novelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám