Hlavní obsah

Opozice s koalicí znovu rozehrály hru, kdo vydrží s nervy déle

Právo, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kdo vydrží s nervy ve Sněmovně déle - oblíbenou parlamentní hru opozice s koalicí v úterý po třech měsících klidu zbraní opět rozehráli poslanci pravicových opozičních stran. Vypukla poté, co koalice odmítla zařadit na program schůze debatu na téma výroků ministra obrany Martina Stropnického (ANO) o případné možnosti rozmístění vojáků NATO v Česku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) se na úterním jednání Sněmovny rozhodl předčítat Listinu základních práv a svobod i s jejím komentářem.

Článek

ODS a TOP 09 se chtěly vládním stranám „pomstít“ prodlužováním schůze a obě strany si vyžádaly pauzy na jednání svých frakcí. Jejich poslanci doufali, že po osmnácté hodině se zákonodárci definitivně rozejdou a znovu se v lavicích usadí až ve středu ráno.

Jenže chyba lávky. Soc. dem., ANO a lidovci využili absenci opozice a v hlasování prosadily, že Sněmovna bude jednat až do půlnoci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V řadách pravicových stran zavládla panika a nastoupil záložní plán.

Na scénu tak nastoupil šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se svými řečnickými schopnostmi a jal se citovat Listinu základních práv a svobod i s jejím komentářem. Využil k tomu projednávání mezinárodní smlouvy o Změně Kjótského protokolu.

Čítá 520 stran, varoval Kalousek s tím, že projednávání smlouvy je důležitá věc.

Kalousek: Můžu vám text ofotit

„Jedná se o mimořádně důležitou mezinárodní smlouvu prezidentského typu a domnívám se, že bychom se měli zamyslet nad tím, zda je v plném souladu nebo není v plném souladu s naším ústavním pořádkem,“ prohlásil Kalousek, který si zjevně užíval své momentální převahy, které se dá těžko čelit i s pomocí různých procedurálních kliček.

Ve chvíli, kdy sál začal hlučet, nabídl Kalousek blahosklonně poslancům, že pokud se cítí unaveni, může text ofofit a rozeslat všem.

K pokračování obstrukce mu nahrál i místopředseda komory a stranický kolega Petr Gazdík, když ho upozornil, že je mu špatně rozumět, aby přistoupil blíž k mikrofonu.

Ke zděšení mnohých se Kalousek nechal slyšet, že tedy bude předčítat znovu od počátku.

Koalice se vzepřela

Po hodině předčítání ale začal couvat a opakovaně požádal o přerušení schůze do středečního rána. Marně. Koalice se rozjela jako dobře promazaný hlasovací stroj a ústup TOP 09 z načaté obstrukce překazila.

Ačkoli opozice obvykle popírá, že by obstruovala, Kalousek dal úmysly alespoň jeho strany jasně najevo. Koalici vzkázal, že nemohou počítat s konstruktivním přístupem, pokud budou odmítat debatovat na téma Stropnického výroků.

„Žádný bod nebudeme považovat za tak důležitý, jako ten, o kterém nechcete jednat,“ prohlásil šéf klubu Schwarzenbergových poslanců.

Obstrukci pravicové opozice nakonec krátce po dvaadvacáté hodině přerušili komunisté svou žádostí o dvouhodinovou pauzu na jednání klubu, které Sněmovna se zjevnou radostí vyhověla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám