Hlavní obsah

Aktivista Penc odmítl osvědčení a dal sto tisíc na charitu

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gesto za sto tisíc korun udělal nejmladší prověřený účastník třetího odboje 44letý Stanislav Penc z Milkovic na Jičínsku. Aktivista na protest proti současným poměrům odmítl převzít z rukou ministra obrany Martina Stropnického (ANO) osvědčení a odznak za aktivní odbojovou činnost proti komunismu a celou finanční náhradu věnoval na charitu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Stanislav Penc

Článek

„Aktivitu proti tehdejšímu zřízení, jsem dělal s vědomím, že jde o nápravu zkorumpovaného režimu vedeného bandou ideologických lumpů. Obávám se, že dnešní papaláši jsou na tom podobně,“ uvedl Penc. Příkladem je podle něj právě ministerstvo obrany, kde je řada vysokých funkcionářů vyšetřována za korupci, úplatkářství a zneužívání svěřené moci.

„O uznání účastníka odboje a odporu jsem požádal zejména proto, abych se jasně vymezil od dnešních tzv. bojovníků proti komunismu, kteří své hrdinství projevují vesměs až po 17. listopadu 1989,“ řekl Penc.

Během vyřizování žádosti se podle svých slov setkal s naprostou neprofesionalitou. Vyřizování trvalo podle jeho slov neúnosně dlouho.

Peníze dá na bydlení pro romskou rodinu

„Pan Penc je svérázný člověk, jehož počin chápeme jako gesto. Osvědčení dostane poštou. Armádu by podle něho museli vést pouze lidé studující po listopadu 1989, což není z hlediska jejich zkušeností možné. Byli bychom asi světovou výjimkou,“ reagoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Na výtku, že vyřízení žádosti trvá příliš dlouho Pejšek odpověděl: „Chybou je, že příslušný zákon platí teprve dva roky a je nutné prověřit okolo čtyř tisíc žádostí“.

Částku 100 tisíc korun, která náleží k ocenění, věnuje Penc na bydlení jedné romské rodině v Libáni. „Jde o rodinu, s níž doposud nebyly žádné problémy. Její členové patří v Libáni mezi starousedlíky,“ přiblížil libáňský starosta Petr Soukup (nezávislý).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám