Hlavní obsah

Opozice chtěla grilovat Stropnického, zastavilo ji veto

Novinky, jas
Aktualizováno

Opoziční poslanci se v úterý snažili přimět ministra obrany Martina Stropnického (ANO), aby vysvětlil svůj pondělní výrok pro agenturu Reuters ohledně možné přítomnosti vojsk NATO na území České republiky. Zákonodárci ANO a ČSSD však sněmovní debatě zabránili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

Opoziční poslanci TOP 09 a ODS se pokusili na jednání zařadit bod, který by vyjasnil, co přesně Stropnický řekl a do jaké míry byl jeho výrok posunut.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek apeloval na kolegy, aby návrh na jednání zařadili a následně mohlo být schváleno usnesení, z něhož by bylo zřejmé, co si ČR o možné přítomnosti aliančních vojáků myslí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhovor agentury Reuters s ministrem Martinem StropnickýmVideo: Ministerstvo obrany ČR

„Rádi bychom se ujistili – a myslíme, že na to máme právo my poslanci i česká veřejnost – jestli názor, že si Česká republika nepřeje na území jednotky NATO, je názorem ministra obrany, nebo celé vlády,“ uvedl.

V podobném duchu hovořil za občanské demokraty Zbyněk Stanjura.

Zkreslené vyjádření

Ministr, který byl původně z jednání omluven, nakonec do Sněmovny dorazil a poslancům řekl, že jeho výrok se týkal „trvalého pobytu aliančních jednotek”, který by v očích části veřejnosti znamenal určitý problém.

Zdůraznil přitom, že jeho výrok byl médii posunut. „Pracujeme s virtuální realitou a dáváme jí legitimitu,“ posteskl si. Zároveň zdůraznil, že ČR je připravena plnit alianční povinnosti.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ukončil možné zařazení návrhu na program vetem svého klubu a poslanců ČSSD. Na to Kalousek opáčil, že jeho klub vládě ani ministrovi nevěří a podezírá je z pokrytectví. Stanjura si vzal do 17 hodin čas na poradu klubu ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám