Hlavní obsah

Mluvil jsem o stálém rozmístění, žehlil Stropnický svá slova o vojácích NATO v ČR

– Praha
Novinky, Václav Lang

Ministr obrany Martin Stropnický v úterý zpřesňoval svá slova pro agenturu Reuters, která vyvolala mezi politiky i veřejností vlnu nevole. Stropnický, který podle agentury odmítl, aby Česká republika hostila vojáky NATO, uvedl, že hovořil pouze o jejich stálém působení, nikoli například o jednorázovém cvičení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Agentura v pondělí informovala na základě rozhovoru se Stropnickým o tom, že Česká republika není nakloněna tomu, aby na svém území hostila v souvislosti s děním na Ukrajině vojska Severoatlantické aliance. A to i s ohledem na sovětskou okupaci před desítkami let. [celá zpráva]

Stropnický přišel v úterý svá slova vysvětlit do Sněmovny před novináře. „V reakci na nepřesné informování stran mého rozhovoru s agenturou Reuters bych rád zdůraznil, že pokud jsem byl tázán na případné umístění aliančních jednotek na našem území, tak ta otázka zněla, zdali bych si dovedl představit stálé rozmístění. To stálé je nesmírně důležité slovo,“ uvedl Stropnický.

Je pro viditelnější cvičení NATO

„Odpověděl jsem na to, že je to velice citlivá záležitost, samozřejmě v souvislosti s naší historickou tradicí, byť přirozeně nikoli přímo a triviálně srovnatelnou, ale přesto v srdcích a duších spousty lidí je tohle pořád ještě určité trauma,“ prohlásil.

Rozhovor agentury Reuters s ministrem Martinem StropnickýmVideo: Ministerstvo obrany ČR

Nerad by prý, aby se jeho vyjádření transformovalo v názor, že „nejsme ve stavu se zapojit nějakým účinným způsobem do případné alianční masivnější akce“. „Naopak jsem i během své nedávné cesty do USA všem významným politikům, s kterými jsem měl tu příležitost se setkat, zdůrazňoval, že bychom rádi viditelnější alianční cvičení na evropském území a že jsme připraveni se do něj přiměřeně zapojit,“ upřesnil.

Dodal navíc, že v případě stálého rozmístění vojsk vůbec nejde o názor ministra, ale je to věc nutného širokého konsenzu. „A především to není věc, která je na pořadu dne,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám