Hlavní obsah

Šéf ostravské nemocnice skončil, rada města k němu nemá důvěru

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Rada města Ostravy v úterý odvolala kvůli údajné korupční aféře ředitele městské nemocnice Tomáše Nykela. Radní navrhli také ze stejných důvodů odvolat i šéfa ostravského dopravního podniku (DPO) Romana Kadlučku.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Odvolaný ředitel MNO Tomáš Nykel (vpravo) před jednáním s radními hovořil s šéfem DPO Romanem Kadlučkou (vlevo) a zastupitelem Alešem Juchelkou.

Článek

O jeho osudu ale musí rozhodnout až příští středu zastupitelé, jelikož dopravní podnik je akciovou společností na rozdíl od příspěvkové nemocnice, o níž mohou rozhodovat samotní radní. Právu tyto informace sdělil ostravský primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD).

Policie před nějakou dobou zahájila stíhání osmi fyzických a čtyř právnických osob v souvislosti s veřejnými zakázkami ostravského dopravního podniku a městské nemocnice. V případě dopravce jde o nákup tramvají, u nemocnice o zakázky na stavební práce či dodávky zdravotnického materiálu. Kauza souvisí s obviněným lobbistou Martinem Dědicem, který je nyní ve vazbě. [celá zpráva]

„Důvodem odvolání ředitelů je to, že k nim rada města už nemá důvěru. Ta plyne z toho, co dosud bylo zveřejněno o kontaktech ředitelů s obviněným lobbistou Martinem Dědicem,“ sdělil médiím ostravský primátor. Dodal, že pokud policejní vyšetřování prokáže, že se korupce nedopustili, tak se budou moci do svých funkcí vrátit.

Primátor vyzval k odstoupení i dva radní

„Jedná se o dvě nejdůležitější městské organizace, proto jsem se také dnes nechal poprvé za čtyři roky přizvat k jednání rady města v tomto bodě, abych věděl, jak se to vše bude řešit,“ sdělil novinářům šéf kontrolního výboru a zároveň ostravský opoziční zastupitel za TOP 09 Aleš Juchelka. Dodal, že nakonec z deseti přítomných radních osm hlasovalo pro odvolání ředitelů, dva se zdrželi.

Upozornil tak i na to, že v korupční kauze figurují také dva ostravští radní, které minulý týden primátor vyzval k odstoupení ze svých funkcí. Jedná se o Simonu Piperkovou a Lumíra Palyzu, oba zvolené za ČSSD. Podle týdeníku Euro totiž také oni měli udržovat častý telefonický kontakt s obviněným Dědicem, podobně jako zmínění ředitelé městských organizací.

„Takováto výše telefonních hovorů již hraničí se stalkingem a já osobně bych již podal na daného člověka trestní oznámení, pokud bych teda s ním, tak jak oni všichni tvrdí, nic nechtěl mít. Klub TOP 09 se sejde a bude jednat také o odvolání rady města. Je možné, že to příští týden na zastupitelstvu navrhneme. Rada je totiž nyní složena z mišmašu, již ze čtyř subjektů: z ODS, ČSSD a z lidí, kteří odešli z ČSSD a odešli z ODS. Nechápu, jak mohou fungovat,“ upozornil Juchelka s tím, že se to podle něj musí řešit.

Kauza poškozuje dobré jméno nemocnice

Šéf ostravské městské nemocnice Tomáš Nykel byl radou odvolán už k 14. květnu, ve funkci jej zatím nahradí jeho zástupce.

O Kadlučkovi ve středu 21. května rozhodnou zastupitelé. Po jednání na radě novinářům Nykel sdělil, že tato kauza mediálně poškozuje dobré jméno nemocnice a pokud se nějaké pletichy děly, tak se neděly v nemocnici. „Já v této kauze nejsem obviněný, figuruji jen jako svědek. O mém odvolání jsme nemluvili. Nicméně rada města má svaté právo mě odvolat,“ podotkl při odchodu Nykel.

Ani Kadlučka si nebyl vědom žádného pochybení. „Pana Dědice jsem aktivně nevyhledával, to jsem řekl i radním. Jedná se o zakázky, kdy jsem ani v té době v dopravním podniku nebyl. Vnitřní kontrola vše zkontrolovala a nic nenašla,“ uvedl Kadlučka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám